Modul de acordare a gratuităţii pe mijloacele de transport în comun din municipiul Suceava ar putea fi modificat în perioada următoare, prin introducerea unor restricţii la acordarea acestui drept prevăzut de legile în vigoare.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de legislaţia actuală, care prevede gratuitate la transportul în comun pentru toate persoanele cu handicap, ba chiar şi însoţitorilor acestora, indiferent dacă aceştia au sau nu nevoie să circule cu autobuzele TPL.
Nemulţumirea sa vine ca urmare a faptului că lunar, municipalitatea suceveană trebuie să deconteze către TPL mai bine de un miliard de lei vechi, în contul gratuităţii acordate acestei categorii de persoane, în baza unei liste care vine de la Direcţia de Asistenţă Socială, nu ca urmare a unor cereri clare din partea beneficiarilor.
“În Suceava avem peste 2200 de persoane care beneficiază de transport public gratuit, iar de acest lucru nu beneficiază doar cei încadraţi la un grad de invaliditate, ci şi însoţitorii lor.
Legea a fost destul de permisivă, trebuie făcută ordine şi în acest domeniu şi mă bucur că s-a luat această iniţiativă, de a fi reanalizate cazurile celor cu grad de handicap, pentru că de multe ori ne furăm căciula singuri”, a spus Lungu, care a precizat că sunt cazuri în care persoanele care beneficiază de aceste gratuităţi la TPL sunt în Italia, la muncă, dar primăria trebuie să le plătească abonamentele lunare, deşi nu le foloseşte nimeni.
Conform directorului TPL, Darie Romaniuc, numărul persoanelor care beneficiază de aceste gratuităţi la transportul în comun din Suceava s-a dublat în ultimii doi ani, numai pe luna ianuarie municipalitatea având de plătit 2227 de abonamente, adică 111.350 lei (1,113 miliarde lei vechi).