Firmele sucevene au posibilitatea să depună bilanţurile contabile la toate filialele Oficiului Registrului Comerţului din judeţ. Directorul ORC Suceava, Cătălina Vartic, a precizat că, începând din acest an, situaţiile financiare anuale se depun numai la această instituţie, nefiind obligatorie depunerea documentelor la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava.
Vartic a declarat că bilanţurile contabile pot fi depuse până pe data de 30 mai 2010, atât la sediul Registrului Comerţului din Suceava, cât şi la filialele acestei instituţii din Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni. Cătălina Vartic a precizat că este de dorit ca reprezentanţii firmelor sucevene să depună din timp situaţiile financiare anuale, astfel încât să se evite aglomeraţia în apropierea termenului final stabilit din lege.
Directorul Registrului Comerţului Suceava a explicat că, potrivit legii, doar administratorul sau o persoană împuternicită de acesta poate depune aceste situaţii financiare. În cazul în care situaţiile financiare sunt depuse de un salariat al unei firme de contabilitate, trebuie prezentată şi împuternicirea acordată firmei de contabilitate de către administrator.
Cătălina Vartic a mai precizat că la Registrul Comerţului se va depune o cerere de depunere a situaţiei financiare anuale, precum şi o dischetă sau un alt suport magnetic cu datele situaţiei financiare realizate cu programele de asistenţă puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice, situaţia financiară anuală semnată şi ştampilată de persoanele în drept conform legii, precum şi alte documente însoţitoare pentru situaţia financiară anuală, conform legii. Printre aceste documente care trebuie să se regăsească împreună cu situaţiile financiare se numără note explicative la situaţiile financiare în conformitate cu Normele Europene conform secţiunii 8 din Reglementările contabile conforme cu Directiva IV a Comunităţii Economice Europene; raportul administratorului / Consiliului de Administraţie sau a directorului, propunerile de distribuire a profitului realizat sau de acoperire a pierderilor; declaraţia pe proprie răspundere în conformitate cu prevederile Legii contabilităţii. La acestea se adaugă şi procesul verbal al adunării generale a asociaţilor/acţionarilor sau asociatului unic referitor la aprobarea bilanţului şi a contului de profit şi pierdere la data de 31.12.2009 şi dovada achitării taxei de registru de 14 lei.