La Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava s-a deschis ieri cea mai mare expoziţie de reptile vii din România.
Peste 70 de specii de reptile vii
Cele peste 70 de specii de reptile vii (o mare varietate de şerpi, varani, caimani, crocodili), cărora li se adaugă câteva tarantule şi scorpioni, aparţin crescătorului arădean Florin Sîrb.
Firma „Exotic Land”, pe care a înfiinţat-o arădeanul (care şi-a transformat astfel pasiunea de crescător de reptile într-un job căruia i s-a dedicat integral), itinerează prin ţară cea mai mare expoziţie de reptile vii din România.
Se ocupă de creşterea reptilelor de mai bine de 12 ani
Florin Sîrb, care este de profesie electromecanic, se ocupă de creşterea reptilelor de mai bine de 12 ani.
Sursele prin care îşi măreşte şi îşi împrospătează mereu colecţia sunt târgurile internaţionale specializate care se organizează în Germania şi schimburile cu alţi crescători.
Expoziţia, care este găzduită aproape jumătate de an la Muzeul „Grigore Antipa” din capitală, este, în cealaltă jumătate a anului, itinerată prin ţară (circa trei luni, în sezonul estival, este prezentată pe litoral, iar alte trei luni în diferite localităţi din România).
Pentru hrana reptilelor, creşte rozătoare sau le procură congelate
Florin Sîrb îşi confecţionează singur terrariile în care vieţuiesc reptilele (realizând habitatul interior din crengi, rădăcini, pietre...), se ocupă de asigurarea temperaturii şi umidităţii optime, de asigurarea hranei (crescând rozătoare sau procurându-le congelate de la magazinele specializate din Germania şi Ungaria) şi tot el se îngrijeşte de sănătatea reptilelor (tratându-le cu medicamente de uz veterinar sau uman) şi de igiena lor.
Unele exemplare sunt foarte scumpe (pentru un piton i s-a oferit suma de 2500 euro, dar n-a vrut să se despartă de el), altele au preţuri mai accesibile.
De la boa constrictor, la veninosul taipan
Întrucât nu creşte perechi, crescătorul nu are ca preocupare şi reproducerea unor specii. Cu câţiva ani în urmă a avut însă câţiva pui de la o viperă africană.
În terrariile închise cu sticlă (în care temperatura este controlată pentru a se menţine între 22-27 grade Celsius) pot fi văzute mai multe cobre (coralie namibiană, neagră, scuipătoare de Argentina, egipteană), vipere (de bambus, pufăitoare, palestiniană), pitoni (regal, tigrat), boa constrictor, dar şi specii cu venin foarte puternic ca mamba verde, taipanul sau şarpele cu clopoţei.
Vizitatorii sunt aşteptaţi zilnic între orele 9:00-18:00, taxa de intrare fiind de 5 lei.
(18 feb 2010, 13:27:13