Obligaţiile proprietarilor care doresc să-şi reabiliteze termic locuinţele includ acum şi intabularea obligatorie a apartamentelor. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că legislaţia privind construcţiile s-a modificat şi, pentru refacerea unei faţade de bloc, sunt necesare autorizaţie de construcţie şi certificat de urbanism, iar printre documentele necesare obţinerii autorizaţiei se numără şi intabularea apartamentelor, ca dovadă a proprietăţii.
„Din păcate, legea a fost defectuoasă, până acum nu era obligatoriu să vină la primărie să scoată autorizaţie de construcţie şi certificat de urbanism pentru a face faţada la bloc, la lucrările de reabilitare termică. Între timp, legea s-a modificat şi vom fi foarte stricţi în a da aceste autorizaţii”, a declarat Lungu.
Acesta a spus că a informat deja prin adrese asociaţiile de proprietari că aceste lucrări nu se mai pot face fără autorizaţie, deci preşedintele asociaţiei, ca reprezentat legal al proprietarilor de apartamente, trebuie să prezinte cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism, decizia comitetului executiv al asociaţiei de proprietari privind aprobarea reabilitării termice, tabelul nominal cu acordul proprietarilor pentru executarea lucrărilor de reabilitare, împuternicirea persoanei care va reprezenta proprietarii în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie şi situaţia cadastrală a imobilului.
Certificatul energetic va fi introdus probabil din 30 martie
„Intabularea este obligatorie, pentru că aşa se face dovada proprietăţii. Toate lucrările de reabilitare termică se vor face prin intermediul preşedintelui asociaţiei de proprietari, nu vom scăpa acest lucru din mână, indiferent dacă se lucrează în regim privat sau prin proiectul guvernamental. Comisia tehnică de urbanism va stabili strategii pe zone, pe cvartaluri de blocuri, să nu ne trezim cu un haos în municipiu. Blocurile comuniste nicăieri nu sunt frumoase, toate sunt cenuşii şi respingătoare şi cred că este ultimul tren pentru faţada blocurilor. Vom fi foarte exigenţi, pentru că avem şansa de a schimba ambientul respingător al blocurilor cenuşii”, a afirmat Lungu.
Izolarea termică a unui apartament presupune căptuşirea pereţilor cu polistiren şi montarea de tâmplărie termoizolantă, ceea ce poate reduce consumul de energie cu până la 50%, din care 30 la sută doar din calitatea geamului şi a tâmplăriei.
Majoritatea apartamentelor vechi se înscriu în clasa energetică D, iar programul de reabilitare termică ar trebui să le aducă în clasa energetică A sau B.
La lansarea programului guvernamental de reabilitare termică a locuinţelor, anul trecut, unul dintre obiective era eliberarea unui certificat energetic care atestă clasa din care face parte locuinţa. Ieri, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Ioan Andreica a declarat că certificatele energetice vor fi introduse probabil de la 30 martie, precizând că instituţia va propune ca pentru blocurile reabilitate termic să nu fie necesară eliberarea unui astfel de document.
(18 feb 2010, 12:15:41