Dacă cele mai multe infracţiuni judiciare au înregistrat scăderi în ultima perioadă, faptele privitoare la viaţa sexuală fac notă discordantă, înregistrând o creştere semnificativă. Fie că este vorba de infracţiuni de viol, perversiuni sexuale ori act sexual cu un minor, cifrele sunt în creştere, foarte îngrijorător fiind faptul că printre autori se găsesc şi foarte mulţi elevi.
Conform analizei de bilanţ a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, pe parcursul anului trecut în judeţ s-au constatat 63 de fapte de acest gen. În 39 de cazuri este vorba de infracţiuni de viol, în timp ce în majoritatea celorlalte se efectuează cercetări pentru infracţiunea de act sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 15 ani. Prin comparaţie, în 2008, poliţia a înregistrat doar 42 de fapte privitoare la viaţa sexuală, din care 24 au fost violuri.
Anturaje ocazionale, alcool, familii dezorganizate
„Majoritatea infracţiunilor din această categorie se petrec în contextul unor anturaje ocazionale în care se regăsesc victimele, în medii în care se consumă alcool, iar familiile nu manifestă suficientă preocupare pentru educaţie şi supraveghere”, este concluzia trasă de specialiştii din cadrul IPJ Suceava.
Dintre faptele de viol comise anul trecut, 25 au fost săvârşite în mediul urban, iar 14 în cel rural. Nu trebuie uitat de dosarele penale închise după ce victimele şi-au retras plângerile, de obicei în schimbul unei sume de bani, cazurile de acest gen petrecute pe parcursul anului trecut fiind de ordinul zecilor.
Cu adevărat fulminantă este creşterea numărului de violuri care au avut drept autori elevi. Nu mai puţin de 13 fapte de acest gen s-au înregistrat anul trecut, după ce în 2008 nici un elev nu fusese cercetat pentru o infracţiune atât de gravă. Alţi patru elevi s-au ales şi ei cu dosare penale, în 2009, pentru infracţiunea de act sexual cu un minor.
Violuri multe, dar şi numeroase reclamaţii false
Pe de altă parte, trebuie spus că violul reprezintă infracţiunea cu cea mai mică rată de confirmare din rândul celor grave, poliţiştii de la birourile judiciare din judeţ având de rezolvat, pe lângă cazuri reale, şi o mulţime de reclamaţii care nu au nici un temei.
Femei care încearcă să se răzbune pe bărbaţi acuzându-i de agresiuni sexuale închipuite, tinere care transformă un act sexual acceptat în viol de ruşine sau de frică faţă de părinţi, ori chiar prostituate care au reclamat un viol pentru că nu au fost mulţumite de banii primiţi de la clienţi, sunt exemple de „drame” pe care le au de rezolvat oamenii legii din judeţ.