Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 feb 2010 - Anul XV, nr. 39 (4330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Procese

Sute de amenzi date de poliţie, contestate şi anulate în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de amenzi date de poliţiştii suceveni sunt contestate, anual, la instanţele din judeţ, o bună parte dintre acestea fiind anulate de judecători, care le dau câştig de cauză contravenienţilor.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava are în prezent doi jurişti, iar aceştia abia mai fac faţă valului de procese la care trebuie să reprezinte instituţia. Şi asta în condiţiile în care sunt zile în care pe rolurile instanţelor de judecată sunt zeci de cauze în care IPJ Suceava este parte.
Dintre procesele pierdute, marea majoritate sunt plângeri de contestare a sancţiunilor contravenţionale, cele mai multe amenzi atacate în instanţă fiind date de poliţiştii de la circulaţie.

 

Doi jurişti, mii de procese

Potrivit comisarului Georgel Talpalariu, jurist în cadrul IPJ Suceava, principalele motive pentru care judecătorii anulează, anual, sute de amenzi date de poliţişti sunt diverse.
Multe dintre sancţiunile contravenţionale, de exemplu, sunt anulate, dacă contravenientul aduce în faţa judecătorilor un martor care prin declaraţia sa să schimbe starea de fapt constatată iniţial.
Nimeni nu ştie exact dacă acel martor spune sau nu adevărul şi, în condiţiile în care nu sunt şi alţi martori sau dovezi care să infirme spusele acestuia, procesul verbal de constatare a contravenţiei e anulat.
Un alt motiv care duce la anularea amenzilor este acela al întocmirii proceselor verbale contravenţionale cu greşeli de formă.
O simplă dată, cifră sau semnătură greşită, neconsemnarea cu exactitate a contravenţiei comise, a sancţiunilor aplicate, a cadrului legislativ sau chiar, uneori, şi o oră inexactă a comiterii contravenţiei pot fi argumentele anulării unei amenzi date de poliţie.
Pentru a evita astfel de situaţii, juriştii poliţiei organizează periodic întâlniri cu poliţiştii din judeţ, în care discută despre modalităţile de întocmire a proceselor verbale de contestare a contravenţiilor pentru fiecare situaţie în parte.
„Discutăm de multe ori cazuri concrete, procese verbale care au fost completate greşit şi care, ulterior, au fost anulate de instanţă. Sunt fel de fel de situaţii cu care te poţi întâlni în teren”, a explicat comisarul Georgel Talpalariu.

 

Cheltuieli de judecată, plătite din buzunarul poliţiştilor

Juristul mărturiseşte că de-a lungul vremii s-a întâlnit şi cu situaţii hazlii, de genul unor amenzi date pentru fapte comise în viitor ori demult în trecut, data completării procesului verbal, confundată cu anul naşterii contravenientului, rubrici încurcate ori greşeli gramaticale şi expresii întortocheate, fără logică.
Au fost situaţii în care cheltuielile de judecată ce trebuiau suportate de IPJ Suceava au fost plătite din salariile poliţiştilor care au întocmit procesele verbale anulate de instanţă, însă doar în cazurile în care greşelile au fost flagrante şi puteau fi imputate agenţilor.
Alte motive care pot duce la anularea amenzilor în instanţă sunt neindicarea pe actul de constatare a elementelor de identificare a aparatului radar şi a autoturismului pe care este montat, fotografii radar ilizibile, utilizarea în mod necorespunzător a tehnicii de înregistrare, nerespectarea normelor de metrologie legală.
Pe internet, sunt foarte multe site-uri care prezintă aşa-zise ghiduri practice pentru anularea amenzilor date pe poliţie, în special cele date de poliţiştii de la circulaţie.

 

Fotografia radar neclară

Vasile C., din Rădăuţi, este unul dintre contravenienţii amendaţi de poliţie care, nemulţumit de sancţiunea primită, a contestat-o în instanţă.
Pe 9 aprilie 2009, rădăuţeanul a fost amendat cu 120 de lei şi 2 puncte de penalizare, după ce, potrivit procesului verbal întocmit de poliţişti, a fost prins de radar pe raza localităţii Dumbrăveni, cu 63,3 kilometri la oră.
Vasile C. a arătat în instanţă că maşina la volanul căreia se presupune că se afla la acea oră, la care ar fi fost depistat de radar (6:13), era parcată în incinta firmei la care lucrează.
Ba mai mult, a susţinut rădăuţeanul în faţa judecătorilor, maşina cu pricina circulă numai pe raza municipiului Rădăuţi, întrucât conducerea firmei nu permite părăsirea oraşului.
Bărbatul a avut câştig de cauză în instanţă, motivul fiind acela că fotografia radar era neclară şi nu se putea distinge dacă într-adevăr era vorba de acea maşină sau de alta.

 

Depăşire neregulamentară, anulată de declaraţia unui martor

Adrian V., din municipiul Suceava, a fost amendat cu 200 de lei şi i s-a reţinut permisul de conducere, după ce, la 26 iunie 2008, aflându-se la volanul unui autoturism VW Polo, a depăşit neregulamentar, pe DN 2, un alt autoturism. Cel puţin aşa a reţinut agentul constatator în procesul verbal.
Şoferul, cât şi un martor adus de acesta în timpul procesului, care s-ar fi aflat la data presupusei contravenţii pe scaunul din dreapta faţă al autoturismului, au declarat că nu au făcut nici o depăşire neregulamentară.
„Circula regulamentar pe banda I a direcţiei de mers pe DN 2, dinspre Suceava spre Rădăuţi, fără a depăşi linia continuă şi fără a efectua vreo depăşire”, a fost declaraţia martorului cu pricina, suficientă pentru anularea procesului verbal de contestare a contravenţiei.

 

În 5 minute, dintr-un judeţ în altul

David R., din comuna Şcheia, a fost amendat cu 1.500 de lei, pentru că la 22 iulie 2008, în jurul orei 13:30, ar fi fost implicat într-o altercaţie cu mai mulţi indivizi, câţiva dintre aceştia fiind nevoiţi să se refugieze în curtea poliţiei comunale Şcheia, pentru a scăpa de bătaie.
În scandal, a fost avariat şi autoturismul unuia dintre protagonişti.
David R. a contestat în instanţă amenda şi a motivat că în ziua scandalului nu se afla în localitate şi nu avea cum să fie prezent la locul incidentului, aşa cum susţin poliţişti.
Bărbatul a venit şi cu o adresă de la Penitenciarul Spital Târgu Ocna, prin care arăta că a fost eliberat cu 5 minute înainte de ora producerii scandalului la Şcheia.
Judecătorii au stabilit că ancheta în acest caz a fost una superficială şi au anulat procesul verbal.

 

Martorul i-a „stins” faza lungă

Două puncte de penalizare şi o amendă de 108 lei a primit Victor Emil M., din municipiul Suceava, pe motiv că, la 6 octombrie 2009, ora 20:10 – aşa cum reiese din procesul verbal al poliţiei – se afla la volanul unui BMW, pe strada Mircea Şeptilici şi a folosit luminile de drum în locul luminilor de întâlnire, la o distanţă mai mică de 200 de metri, faţă de un autoturism al poliţiei, care circula pe strada Petru Rareş.
În plângerea contravenţională înaintată instanţei, Victor Emil M. a declarat că nici vorbă de fază lungă, aducând în sprijinul afirmaţiei sale şi un martor, care, la fel ca şi în exemplul anterior, s-ar fi aflat la data şi ora contravenţiei pe scaunul din dreapta faţă.
Deşi poliţia a solicitat respingerea plângerii, motivând că s-ar putea crea un precedent nefavorabil, judecătorii au mers pe varianta martorului şi au anulat amenda.

 

S-a „tamponat” cu poliţia, la Judecătorie

Nemulţumit de amenda primită a fost şi Iulian S., din municipiul Suceava, unul dintre miile de suceveni care au făcut plângere contravenţională, cerând anularea amenzilor primite de la poliţie.
La 27 octombrie 2008, Iulian S. a fost sancţionat cu 432 de lei (8 puncte amendă) şi trei puncte penalizare, pentru că, cu trei zile înainte, ar fi manevrat un autoturism în parcarea de pe strada Curtea Domnească şi, pentru că nu s-a asigurat corespunzător, a acroşat o altă maşină.
Iulian S. a fost amendat şi pentru că nu s-a prezentat în termen de 24 de ore la poliţie pentru a anunţa evenimentul.
Dacă s-a întâmplat sau nu aşa nu a mai contat în opinia judecătorilor, pentru că, potrivit legislaţiei, Iulian S. a fost amendat pentru două contravenţii şi, totuşi, a primit o singură sancţiune, lucru care a dus automat la anularea procesului verbal.
Potrivit legislaţiei rutiere, dacă o persoană a săvârşit mai multe contravenţii, sancţiunea se aplică pentru fiecare contravenţie în parte.

 

Peste 1.300 de procese pierdute de poliţie, în ultimii doi ani

Cazurile enumerate mai sus sunt numai câteva exemple din miile de plângeri contravenţionale pierdute de IPJ Suceava în ultimii ani şi adunate în arhivele Judecătoriei Suceava.
Potrivit statisticilor, în 2008, IPJ Suceava a pierdut în instanţă nu mai puţin de 922 procese din totalul celor 2.757 în care a fost parte, reprezentând un procent de 33,5%.
În 2009, poliţia judeţeană a avut pe rolul instanţelor de judecată aproape 2.000 de procese, din care 389 au fost pierdute, procentul fiind de 19,6%.
„De la an la an, se pierd tot mai puţine procese. Procentul proceselor pierdute de IPJ Suceava este mai mic decât procentul pe ţară”, a specificat comisarul Georgel Talpalariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de amenzi date de poliţie, contestate şi anulate în instanţă.
 Vizualizări articol: 4077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Sute de amenzi date de poliţie, contestate şi anulate în instanţă3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Justitia din Romania=judecatori milosi cu hotii trimis de
(17 feb 2010, 15:53:00
Amenzile date de politie sunt anulate de judecatoare miloase, ca Felicia Marian de la Judecatoria Vatra Dornei, actula, devenita peste noapte presedinte, dupa ce a reclamat-o pe fosta presedinta,Codrina Martin.Nu stie cu ce se mananca instanta, umbla imbracata cu fustita de doua palmi,atat stie doar sa faca crize de isterie, iar in prezent Judecatoria Vatra Dornei este firma ei privata,dictatura este felul de conducere.Crede ca e normala.Tine la infractori mai mult ca la ochii sai din cap.Le da dreptate hotilor si castiga si ea ceva de la ei.Asta este justitia din Romania. Degeaba sanctioneaza politia si parchetul, daca instanta anuleaza amenzile si elibereaza hotii.Politistii si procurorii sunt scarbiti de instante si nu mai au niciun interes sa isi faca treaba corect, din moment ce judecatoarele miloase si judecatorii fosti avocati, care nu sunt buni nici de avocati, habar nu au cum sa judece.Dau termene aiurea si iau banii publici degeaba.Vor bani multi, ca in Occident,pentru ce??
2.   MILITIENILOR trimis de
(17 feb 2010, 19:17:52
Pai normal ca platesc cheltuielile de judecata din buzunarul lor dar leafa si-o iau din buzunarul nostru...Sunt niste agramati CU TOTII...Habar nu au sa scrie doua cuvinte corect...Sa-i trimita la niste cursuri de limba si literatura romana si la niste cursuri de gramatica a limbii romane ca au ajuns toti analfabetii militieni peste noapte.ASA LE TREBUIE CA S-AU INVATAT DOAR SA STEA "LA PANDA" SI CAND LE CERI FRUMOS SA SE LEGITIMEZE SAU SA ITI ARATE UN ORDIN DE SERVICI SI SA-TI SPUNA MOTIVUL PENTRU CARE TE-AU OPRIT,ASA CUM TREBUIE,CUM E CIVILIZAT SI FRUMOS SA NE RESPECTAM RECIPROC,ca pot fi si niste escroci care se dau drept politisti (eu nu am de unde sa stiu decat daca se legitimeaza) INCEPE SCANDALUL SI TOTODATA SI AMENINTARILE...CONTESTATI FRATILOR FIECARE AMENDA DACA EI NU RESPECTA PROCEDURILE LEGALE
3.   Faceti-va treaba trimis de
(17 feb 2010, 20:11:36
Faceti-va (naibii) treaba ca lumea si nu o sa mai aveti atatea procese. E de datoria voastra sa demonstrati ca persoana in cauza chiar a facut ce ziceti voi. Veniti cu fotografii clare cu inregistrari video ale contraventiei si atunci nu o sa mai aiba nimeni ce contesta.
Legitimatii, ordine de serviciu, certificate metrologice pentru aparatele radar folosite, si folosirea lor in conditii conform specificatiilor producatorului si dupa aia mai vorbim.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei