Ascunsă sub munţi de zăpadă, Suceava poate fi privită şi dintr-o altă perspectivă faţă de cea de zi cu zi.
O viziune mai artistică, în care principalul meşter nu a fost mâna omului, ci mama natură. „Artistul” a cioplit stalactite din gheaţă, lucrează încet şi la stalagmite, iar de zăpadă s-a folosit pentru a modela arborii.
Formele ciudate şi creaţiile se văd pretutindeni, pe blocuri, chioşcuri, sârme de întins rufe sau parcuri. Trebuie doar puţină răbdare şi ceva atenţie pentru a nu scăpa spectacolul pus în scenă de „baba iarna”.
În parcul din Areni, discobolul poate fi văzut acum dintr-un al unghi. Mai bine zis, pe sub un arc format de pomii împinşi cu vârfurile în jos de greutatea zăpezii. La câţiva paşi mai încolo, apa topită de pe un chioşc s-a prelins paradoxal la orizontală, astfel încât ţurţurii de gheaţă stau într-o poziţie nefirească, sfidând legile fizicii.
Şi sârmele de întins rufe au fost modelate de natură. Pe câteva blocuri din apropierea Palatului de Justiţie s-au format adevărate cascade de gheaţă. Ţurţuri care se topesc şi dau naştere altor ţurţuri sunt parte integrantă din balcoane.
Acolo unde natura a fost mai leneşă, sau pur şi simplu nu a putut face mai multe, a intervenit mâna omului. Din zăpada aşternută cu generozitate au ieşit oameni de zăpadă sau inimioare.
E o expoziţie ce poate fi vizionată gratuit prin tot oraşul. Cu o singură condiţie. Să mergeţi la pas. Trebuie să vă grăbiţi, pentru că „meşterul” este împins de vreme de la spate să-şi strângă lucrările, iar viitorul vernisaj are o dată incertă.
(17 feb 2010, 17:31:24