Ninsorile abundente care s-au abătut asupra Sucevei la finele săptămânii trecute au lăsat în urmă un oraş sufocat de zăpadă, în care cei implicaţi în activitatea de deszăpezire s-au văzut depăşiţi de situaţie, în unele privinţe.
Dacă pe străzi s-a putut circula, chiar dacă în condiţii mai grele, de iarnă, ca urmare a intervenţiilor continue ale celor 16 utilaje de deszăpezire ale Rosal şi ale angajaţilor care au intervenit şi manual, unde maşinile nu au mai putut pătrunde, în principal din cauza autoturismelor parcate de ambele părţi ale străzii, curăţarea trotuarelor şi măsurile de prevenire a unor evenimente neplăcute au cam lăsat de dorit.
Mii de maşini au rămas blocate acolo unde au fost parcate, lamele utilajelor de deszăpezire împingând zăpada pe marginea străzilor şi formând un adevărat zid de zăpadă şi gheaţă, care i-a determinat pe mulţi suceveni să renunţe la maşini, circulând cu mijloacele de transport în comun şi cu taxiurile.
Greutatea zăpezii depuse a provocat ruperea a zeci de copaci în toate cartierele Sucevei, echipele Direcţiei Domeniului Public, din primărie, fiind solicitate să taie arborii care ameninţau să se prăbuşească pe maşini şi pe faţadele blocurilor.
“Au muncit zi şi noapte în această perioadă. Avem vreo 25 de copaci pe care i-am tăiat pentru a îndepărta pericolul prăbuşirii lor. Alţii aveau crengi rupte, iar o mulţime de arbori ornamentali au trebuit să fie scuturaţi, pentru a nu fi rupţi de greutatea zăpezii. Tot cu cei 50 de oameni pe care îi avem am curăţat şi aleile parcurilor din municipiu, deşi le-ar fi trebuit şi lor o pauză, după ce au lucrat nopţile până pe la 5 dimineaţa”, a spus şeful Direcţiei Domeniului Public, Marian Andronache.
Trotuarele înzăpezite, curăţate aleatoriu
O mare problemă pentru cei care au avut de circulat ieri prin municipiul Suceava, pe jos, au fost trotuarele care nu au fost deszăpezite la timp.
Deşi legea prevede clar obligativitatea tuturor agenţilor economici, a asociaţiilor de proprietari şi a instituţiilor publice de a curăţa trotuarele din zonele pe care le ocupă, numai o parte dintre aceştia şi-au îndeplinit obligaţiile.
Drept urmare, chiar şi în zone centrale, precum trotuarele din jurul Palatului Administrativ, pietonii au fost nevoiţi să se lupte cu nămeţii pentru a răzbate mai departe.
Nici utilajele de deszăpezire ale Rosal, două la număr, care pot acţiona pe trotuare, nu s-au dovedit a fi suficiente, în asemenea condiţii, o parte din trotuarele care revin în grija municipalităţii fiind curăţate cu întârziere sau chiar deloc.
“Pe alocuri, am fost depăşiţi de situaţie. Nu avem forţe suficiente pentru a curăţa tot oraşul deodată, oamenii trebuie să înţeleagă că condiţiile în care s-a lucrat au fost deosebit de grele şi să pună mâna să mai şi facă, acolo unde nu au ajuns încă cei de la salubrizare. Atenţionez şi instituţiile că au obligaţia de curăţa zona din jurul lor, nu trebuie să ne aştepte tot pe noi să intervenim, aşa cum şi agenţii comerciali trebuie să îşi respecte obligaţiile”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Peste tot unde zăpada a fost curăţată de pe străzi, trotuare şi acoperişuri, a fost depozitată tot pe trotuare sau pe spaţiile verzi, în mormane imense, care, când se vor topi, vor transforma străzile în adevărate piscine.
Cu toate acestea, municipalitatea nu ia încă în calcul varianta de a căra mormanele de zăpadă pe un câmp sau la groapa de gunoi a oraşului, din cauza costurilor foarte mari cu forţa de muncă, utilaje şi transport, care ar afecta alte investiţii prinse anul acesta în bugetul local.
(16 feb 2010, 12:04:27