Administraţia salinei de la Cacica a extins traseul turistic existent în mina de sare şi intenţionează ca, încă din acest an, să amenajeze în subteran câteva camere de cazare la standarde de lux, un loc de joacă pentru copii şi un trenuleţ de agrement pe toată lungimea traseului din interiorul salinei.
Directorul Corneliu Zup ne-a declarat că investiţiile vor fi făcute cu forţe proprii, deoarece sunt necesare, având în vedere că anul trecut mina Cacica a fost vizitată de 80.000 de turişti şi că, în ciuda crizei economice, în 2009 societatea a înregistrat „un mic profit”, după ce foarte mulţi ani a mers în pierdere sau pe zero. Iar din profitul de circa şase miliarde de lei vechi, 60 la sută provine din activitatea turistică şi doar 40 la sută din vânzarea sării.
Potrivit directorului Zup, Institutul Balneoclimateric Bucureşti lucrează la un studiu privind dezvoltarea terapeutică a minei şi primele rezultate, după probele pe cobai, arată eficienţa aerului din mină în terapia afecţiunilor respiratorii şi alergiilor.
„Determinările de calitate a aerului din mină arată că acesta este similar din punct de vedere septic cu cel dintr-o sală de operaţie”, a declarat directorul Zup.
Avantajul minei de la Cacica este că aici pacienţii pot face terapie tot timpul anului şi o cură este de minim 7 zile. În plus, pacienţii care au trimitere de la medic beneficiază de acces gratuit. Cazarea se face deocamdată la Casa Naţionalităţilor, la pensiuni sau în gospodăriile ţărăneşti.
Studiile arată că la mină se poate dezvolta o bază de tratament
Conform studiilor microclimatice, temperatura în mina Cacica, la o adâncime de 40 şi 60 de metri, este constantă, de 10,2-10,4 grade Celsius, umiditatea relativă 76 la sută şi presiunea aerului de +5mmHg, în comparaţie cu cea de la suprafaţă. Este un mediu aseptic, cu concentraţie extrem de mică a microorganismelor, rari germeni condiţionat patogeni şi lipsă germeni patogeni, cu aerosoli salini naturali, mai puţin poluat şi non-alergic, numărul total de germeni fiind 110-1426/mc de aer. Rezultatele studiilor preliminare permit presupunerea că galeria de lângă lacul subteran şi sala de dans ar putea fi folosite în scopuri terapeutice, după unele lucrări tehnice specifice.
În mina Cacica, la această oră există un teren de tenis, o sală de dans, două capele, una catolică şi una ortodoxă, şi un lac cu apă sărată, la o adâncime de 35 de metri. De-a lungul pereţilor de sare sunt amplasate bănci din lemn, unde oaspeţii se pot odihni şi pot inhala aerul sărat, cu efect benefic asupra căilor respiratorii.
(16 feb 2010, 15:04:21