Reducerile semnificative de preţuri, precum şi ofertele promoţionale introduse de magazinele de plante etnobotanice din judeţ pentru a scăpa de marfa de pe stoc au atras clienţii. Cuprinşi de spaima intrării în sevraj, sucevenii dependenţi de substanţele cu efect halucinogen încearcă să îşi facă provizii. Iniţiativa comercianţilor a crescut sensibil vânzările, dar totodată şi numărul tinerilor care suferă intoxicaţii din cauza consumului de plante etnobotanice. În weekend, doi clienţi ai magazinelor de vise au ajuns în spitalele din judeţ după ce au consumat substanţe cu efect halucinogen procurate din weed-shopuri.
I s-a făcut rău după ce a fumat o ţigară
Vineri, la Spitalul Suceava, a fost adusă o tânără în vârstă de 17 ani, care a recunoscut că i s-a făcut rău după ce a fumat o ţigară cumpărată dintr-un magazin de plante etnobotanice. Tânăra acuza palpitaţii, dureri de cap şi greţuri şi a fost internată în secţia Pediatrie, unde a fost supusă şi unui consult neuropsihic.
Sâmbătă, la Spitalul din Rădăuţi a ajuns un tânăr de 23 ani, diagnosticat de medici cu intoxicaţie cu alcool şi substanţe etnobotanice. Tânărul a fost cules de o ambulanţă din faţa unui restaurant, după ce i s-a făcut rău. Întrucât prezenta o stare generală alterată, tegumente palide, pupile midriatice, zgomote tahicardice şi stare precomatoasă, tânărul a fost internat la Reanimare. În urma tratamentului administrat de medici, tânărul şi-a revenit, iar duminică a părăsit spitalul la cerere, după ce părinţii şi-au asumat în scris responsabilitatea. El a fost externat cu recomandarea de a fi consultat şi de un medic psihiatru.
Guvernul a interzis, din această săptămână, comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.