Puternic afectate de criză în 2009, afacerile cu lemnul extras din pădurile Sucevei dau semne că îşi revin anul acesta. Cel mai bun exemplu în acest sens este prima licitaţie principală de masă lemnoasă exploatabilă în 2010, organizată de Direcţia Silvică Suceava, unde nu doar că s-a cumpărat aproape tot ce a fost scos la vânzare, dar cumpărătorii s-au luptat să obţină loturile cele mai calitative, lemnul fiind vândut la preţuri foarte bune.
“Licitaţia a decurs mai bine decât ne aşteptam, am avut mulţi cumpărători, care au oferit preţuri record pentru această perioadă”, a spus şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu.
Astfel, la licitaţia de săptămâna trecută s-au prezentat aproape 200 de agenţi economici, care au licitat pentru adjudecarea unei cantităţi de 141.000 de metri cubi de masă lemnoasă pe picior (parcele de pădure care urmează a fi exploatate), în vreme ce, la cea mai importantă licitaţie de anul trecut, au fost prezenţi maxim 280 de agenţi economici, iar achiziţiile au fost sub aşteptări.
“Preţurile obţinute la această licitaţie au fost în general foarte bune, pentru că a existat o concurenţă reală pentru masa lemnoasă oferită. Preţurile maxime obţinute sunt de aproximativ 160 de lei pe metru cub de masă lemnoasă, în vreme ce preţul mediu obţinut a fost de 116 lei pe metrul cub, în condiţiile în care produsele accidentale au fost vândute cu 81 de lei metrul cub”, a explicat şeful biroului Producţie din cadrul cele mai mari direcţii silvice din ţară, Adrian Airoaie.
Ca de obicei, cea mai mare căutare au avut-o răşinoasele (bradul, pinul, molidul), în total fiind adjudecaţi 127.000 de metri cubi de masă lemnoasă pe picior, care va fi exploatată de agenţii economici, prelucrată şi apoi va ajunge pe piaţă sub diverse forme, de la scânduri până la mobilier gata finisat.
(16 feb 2010, 18:29:49