Finanţarea unităţilor de învăţământ pe cap de elev şi preconizata desfiinţare a unităţilor de învăţământ mici din judeţ afectează zeci de familii şi elevi din zonele izolate ale judeţului.
Cu această situaţie se confruntă şi preşcolarii şi elevii de şcoală primară din Costileva de Sus şi Costileva de Jos, două localităţi din comuna Ulma.
Primarul comunei, Mircea Ihnatiuc, a declarat că „părinţii sunt înnebuniţi, deoarece desfiinţarea şcolilor este o problemă mare pentru ei”. Potrivit primarului din Ulma, odată cu desfiinţarea şcolilor, cei 15 elevi şi alţi zece preşcolari vor trebui să se trezească dis-de-dimineaţă, de la ora 5, ca să poată ajunge până la ora 8 la şcoală la Nisipitu sau la Lupcina.
„Cei din Costileva de Sus ar trebui să meargă vreo 5-6 kilometri pe jos până să poată lua microbuzul, cu care mai au demers ceva drum”, a spus primarul Ihnatiuc. Dus-întors, elevii vor fi nevoiţi să facă zilnic cel puţin zece kilometri pe jos, dacă vor să înveţe.
„Nu este uman. Acestor elevi li se ia practic dreptul la educaţie. Cât despre preşcolari, nici nu se pune problema că vor mai merge la grădiniţă”, a mai spus primarul Ihnatiuc.
Acesta este de părere că „prin decizia de a închide cele două unităţi de învăţământ se încurajează, de fapt, abandonul şcolar. Trebuie găsită o modalitate de a nu desfiinţa aceste şcoli”, a mai spus Mircea Ihnatiuc.
27 de şcoli din judeţ, „ameninţate” cu desfiinţarea
Strategia de reducere a cheltuielilor bugetare în sistemul educaţional sucevean ameninţă cu desfiinţarea 27 de unităţi de învăţământ din judeţ.
Inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat că „s-a lucrat la un plan de măsuri menit să reducă cheltuielile, plan care a fost transmis Ministerului Educaţiei”. Printre măsurile propuse de IŞJ Suceava şi transmise la Bucureşti este şi cea care vizează desfiinţarea unor unităţi şcolare cu personalitate juridică din Suceava care nu se încadrează în normele legale privind numărul de elevi şi desfiinţarea unor unităţi şcolare primare sau gimnaziale aflate la distanţe de până la cinci kilometri de şcoala de centru.
Petru Carcalete a spus că „în lista şcolilor propuse pentru desfiinţare figurează 12 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică în care învaţă mai puţin de 300 de elevi şi 15 şcoli primare şi gimnaziale cu efective reduse de elevi. Elevii din aceste unităţi de învăţământ vor fi transportaţi cu microbuzul şcolar la şcoala de centru”.
Desfiinţarea şcolilor înseamnă automat reducerea de posturi didactice şi nedidactice. Este vorba despre zece norme care se pierd prin desfiinţarea celor 12 unităţi cu personalitate juridică.
La nivelul judeţului Suceava, un număr de 504 posturi din sistemul educaţional ar trebui să intre în reducere de activitate.
(16 feb 2010, 11:07:06