După săptămâni în şir de ger, sucevenii au ajuns ieri să regrete zilele mai friguroase, pentru că, odată cu încălzirea vremii, mersul pe jos, pe trotuarele municipiului, a devenit un adevărat calvar. Zăpada care nu a fost îndepărtată la timp s-a transformat într-o pastă alb-murdară, făinoasă, care îngreunează foarte tare mersul, în vreme ce în alte locuri, zăpada, îmbibată cu apă, ascunde adevărate capcane, picioarele trecătorilor afundându-se în ea chiar şi mai sus de glezne.
În foarte multe cazuri, zăpada, îndepărtată de pe străzi, a format adevărate metereze la marginile trotuarelor, inclusiv în dreptul trecerilor de pietoni, încât, odată cu topirea ei, băltoace imense îi împiedicau pe oameni să mai traverseze strada, determinându-i să caute o altă trecere ori să treacă prin locuri nepermise.
Pentru că o problemă nu vine niciodată singură, zăpada de pe trotuare nu a devenit singurul incovenient al trecătorilor, care au trebuit să trudească din greu să parcursă străzile oraşului. Apa scursă de la zăpada topită a ajuns de cele mai multe ori în stradă, iar în zone cu probleme la reţeaua de canalizare a oraşului, ori acolo unde gropile se cască în şosea, apa s-a adunat în băltoace imense, a căror apă murdară era împrăştiată în toate direcţiile de maşinile care treceau cu viteză, ignorând faptul că pe trotuarul de alături erau pietoni care nu aveau cum să se ferească de ploaia de apă murdară.
Una din aceste zone cu probleme, în care apa s-a adunat pe stradă în cantităţi impresionante este chiar intersecţia Areni, în imediata apropiere a sediului Primăriei Suceava, unde trecătorii au fost nevoiţi să îndure de foarte multe ori adevărate băi cu apă mizerabilă, împroşcată în valuri de câţiva metri de autoturismele unor şoferi neglijenţi, neatenţi sau pur şi simplu nesimţiţi, care nu au avut nici măcar intenţia de a încetini sau de a ocoli cât de cât bălţile, pentru a-i proteja pe cei care circulau pe trotuar.
Pietonii care aşteptau la trecerile semaforizate de asemenea au avut de suferit de pe urma jerbelor de apă răspândite de şoferii grăbiţi, care i-au stropit din cap până în picioare, fără să se gândească că şi ei ar putea fi în acea situaţie.
Deszăpezirea trotuarelor, o problemă neglijată
Problemele resimţite ieri în tot oraşul se datorează în principal faptului că în foarte multe locuri, pe trotuare, zăpada nu a fost îndepărtată la timp, ori nu suficient de mult.
Dacă pe trotuarele arterelor principale se putea circula cât de cât acceptabil, pentru că grosul zăpezii era adunat de o parte şi de alta a trotuarului, în multe zone, chiar din centrul oraşului, trecătorii au fost nevoiţi să înoate în zăpada semidezgheţată pentru că cei care sunt răspunzători de curăţarea trotuarelor nu şi-au făcut treaba.
În această privinţă, vina este comună, atât a municipalităţii, cât şi a comercianţilor sau furnizorilor de servicii care au sedii în acele zone, pentru că acestora le revenea obligaţia de a curăţa trotuarul, în vremea ce primăria trebuia să vadă dacă ei au respectat această obligaţie, iar în caz contrar să îi amendeze.
Viceprimarul Lucian Harşovschi a recunoscut că nu este mulţumit de felul în care se circulă pe trotuarele din Suceava, pentru că mulţi comercianţi şi furnizori de servicii nu şi-au făcut treaba, dar, în afară de zeci de avertismente, nu a dat nici măcar o amendă.
„Pe arterele principale am intervenit cu oameni de la Rosal şi cu cele două utilaje de deszăpezire, de mici dimensiuni, dar sunt foarte multe porţiuni în care responsabilitatea revine agenţilor economici şi asociaţiilor de proprietari. Din păcate, lumea s-a dezobişnuit să mai pună mâna pe lopată şi să facă ceva, toţi aşteaptă să facă primăria. Da, poate să facă, dar asta ar însemna nişte costuri imense la deszăpezire, pentru că nimeni nu îţi lucrează gratis. În loc să asfaltăm gropi la vară şi să facem investiţii noi, am arunca banii pe zăpadă, care se va topi şi va dispărea în câteva zile”, a declarat Lucian Harşovschi.
În această privinţă, viceprimarul a amintit că la Suceava, costurile deszăpezirii şi combaterii poleiului pe străzi pe întreaga iarnă au fost de 150.000 de euro, în vreme ce în Botoşani aceeaşi sumă a fost plătită doar pe luna ianuarie, iar în Bucureşti, factura lunară la un singur sector este de aproape două milioane de euro.
(13 feb 2010, 13:28:45
trotuarele sunt un dezastru - nu-mi imaginez cum cei mai in varsta reusesc sa se transporte prin oras,
domnii din administratie: tot ca mai vad cate 2-3 carute prin oras: negociati cu proprietarii sa-si inhame caii la cate un plug de degajat zapada si ati rezolvat problema -1 milion pe zi...nu cred ca nu va vor refuza; asa am vazut acum vreo 15 ani in suceava, mai rudimentar dar se rezolva
la noi e cam rusinos sa iesi la curatat in fata blocului, mai ales de esti vrun muncitor pe la birou