Magazinele care comercializează plante şi substanţe cu efect halucinogen nu s-au închis, ci doar şi-au schimbat modul prin care îşi vând marfa către clienţi. Situaţia este valabilă în cazul a cel puţin două dintre unităţile din municipiul Suceava. După ce au tras obloanele, cei care se ocupă de această afacere au afişat numere de telefon la care clienţii pot face comenzi.
La aproximativ 24 de ore după ce în toată presa din ţară s-a comunicat că Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care 36 de substanţe şi plante cu efect halucinogen au fost scoase în afara legii, pe geamurile magazinelor din municipiul Suceava care vindeau astfel de produse au apărut numerele de telefon la care clienţii pot face comenzi. Situaţia este valabilă atât în cazul magazinului situat lângă staţia de la Bancă, cât şi al celui de la Policlinică, ambele deschise recent.
Îşi dau produsele la ofertă ca să scape de ele
De altfel, mai mulţi tineri care au fost clienţi ai acestor magazine ne-au spus că de ceva vreme toţi administratorii magazinelor au început să-şi vândă pliculeţele de prafuri şi ierburi la ofertă, oferind reduceri de preţ în cazul celor care achiziţionează cantităţi mai mari. Astfel, cei care sunt dependenţi îşi fac provizii, conştienţi că în curând îşi vor procura cu greu praful sau „iarba” preferată.
În cursul zilei de ieri, reporterii Monitorul de Suceava au sunat la cele două numere de telefon afişate la magazine. La unul dintre acestea a răspuns un tânăr care a susţinut că nu are nici o legătură cu această afacere şi foloseşte numărul de puţină vreme, negând vehement că numărul său de telefon său ar fi afişat la magazinul de la Bancă. La celălalt număr ne-a răspuns un tânăr care s-a dat drept simplu vânzător al magazinului.
„Fac ceea ce îmi spune şeful. A rămas (n.r. - numărul de telefon) pentru cazul în care cineva vrea să cumpere ceva, să mă anunţe ca să nu pierd timpul la magazin”, a precizat acesta, refuzând să-şi decline identitatea.
Poliţiştii nu pot încă interveni
Cei care încearcă să scape pe ultima sută de metri de marfa aflată pe stoc (după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă aceştia vor fi obligaţi să distrugă toate produsele interzise, iar dacă vor vinde vreun gram riscă închisoarea) nu fac decât să profite cât mai pot de faptul că activitatea pe care o desfăşoară e încă legală.
Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, gata să intervină pentru ca plantele interzise nu se mai consume pe piaţa din judeţ, erau, ieri, încă în aşteptare.
„Nu există încă nici un act oficial prin care să fi fost anunţaţi că Ordonanţa de Urgenţă este în vigoare şi poate fi aplicată. Deocamdată nu putem decât să aşteptăm publicarea ei în Monitorul Oficial”, a precizat inspectorul Tudor Costîn, şeful Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Suceava.
Ordonanţa care interzice cele 36 de substanţe pedepseşte cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punere în vânzare, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea şi inclusiv deţinerea substanţelor etnobotanice, pedepsele fiind de la 3 la 20 ani de închisoare.
(13 feb 2010, 14:17:42
"Alo, vreau si eu 2kile de fan sa ma trosnesc"