Şedinţa de bilanţ a activităţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava din anul 2009, desfăşurată ieri la sediul instituţiei în prezenţa procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a avut în prim-plan, ca şi în anii precedenţi, problema crizei de procurori de la toate structurile din judeţ.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava şi toate structurile pe care le are în subordine (Parchetele de pe lângă Judecătorii şi de pe lângă Tribunal din judeţul nostru şi din Botoşani) contează în momentul de faţă pe doar 80 de procurori, având 15 posturi vacante, după ce începuse anul 2009 cu un deficit de încă 15 procurori. După cum a subliniat şi procurorul general adjunct Gabriela Scutea, supraîncărcat este şi personalul auxiliar al unităţilor, criza perpetuându-se de la an la an.
Pensionări masive şi slabă pregătire a aspiranţilor la statutul de magistrat
Referitor la cauzele crizei de personal, un alt oaspete de la Bucureşti, procurorul Cristian Deliorga, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat că două sunt cauzele principale.
„În primul rând este vorba de numărul mare de procurori care s-au pensionat, oamenii folosindu-se de prevederile legale existente, mai exact de articolul 82 privind pensia de serviciu. În al doilea rând, şi rezultatele nu întotdeauna convingătoare obţinute de consilierii juridici, avocaţii şi celelalte categorii de aspiranţi care s-au prezentat la concursul de admitere în magistratură au dus la această situaţie”, a precizat procurorul, subliniind că această situaţie nu este o particularitate în judeţ, ci se înregistrează la nivel naţional.
O altă problemă abordată de şefii de la Bucureşti s-a referit la eficienţa activităţii procurorilor din judeţ, după problemele privind operativitatea reliefate în 2008.
„La nivelul activităţii procurorilor din judeţ a fost o problemă de operativitate care s-a reglat parţial în 2009 şi care ar putea să fie rezolvată total în 2010. Este o problemă generată de lipsa de personal, dar nu explicabilă întru totul numai din această cauză”, a precizat procurorul general adjunct Gabriela Scutea.
Plusurile procurorilor din judeţ în 2009
Şefii de la Bucureşti au avut şi aprecieri pozitive la adresa rezultatelor Parchetelor din judeţ în 2009.
„Apreciem în mod deosebit că a scăzut numărul inculpaţilor achitaţi de instanţă, ceea ce arată că avem o calitate mai bună a activităţii, dar şi un control ierarhic mai eficient din partea prim-procurorilor. De asemenea, un lucru foarte bun este că dintre inculpaţii achitaţi nici unul nu a fost arestat preventiv”, a subliniat înaltul magistrat, apreciind totodată creşterea numărului de rechizitorii şi de inculpaţi trimişi în judecată în 2009, comparativ cu anul precedent.