Concursul “Cum te văd ceilalţi pe internet? Gândeşte înainte să postezi”, adresat copiilor şi tinerilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 19 ani, are şi doi câştigători din Fălticeni, Sebastian Loghin, clasa a XII-a A, şi Bogdan Baciu, clasa a X-a D, ambii de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”.
La concurs au fost înscrise 360 de proiecte, totalizând 700 de participanţi, împărţiţi în trei categorii de vârstă: 6-9 ani, 10-14 ani, 15-19 ani, fălticenenii participând la categoria a treia.
Aşa cum am aflat de la unul din participanţi, Bogdan Baciu, tema proiectului a fost reatragerea atenţiei opiniei publice şi a autorităţilor, părinţilor şi copiilor asupra riscurilor asociate utilizării internetului şi postării datelor personale pe internet.
Studiile arată că 70% dintre adolescenţi şi 54% dintre copii folosesc zilnic internetul. În ciuda numărului mare de utilizatori, 92% afirmă că nu ştiu cui să raporteze un conţinut online ilegal sau dăunător copilului.
Locul trei, din 360 de proiecte
„Proiectele au fost trimise prin internet, urmând ca, în cazul unor rezultate favorabile, să fim contactaţi prin telefon. Asta s-a şi întâmplat. Deşi nu ne aşteptam, am aflat că luni, 8 februarie, trebuie să fim la Bucureşti. Premierea avea să aibă loc marţi, la hotelul Radisson Blue. Am luat locul trei, din 360 de proiecte concurente, dar ţinând cont că este prima încercare la acest concurs, ceilalţi câştigători având participări anterioare, rezultatul însemnă foarte mult pentru noi”, ne-a spus Bogdan Baciu.
Proiectul celor doi elevi din Fălticeni este intitulat “Nu internetul face pe oameni. Oamenii fac internetul şi încearcă”.
Va exista internet sigur?
“Prin desene, muzică şi întrebări cheie tragem un semnal de alarmă cu privire la postarea datelor personale pe internet. Noi nu putem oferi nişte soluţii clare asupra problemelor pe care le presupune internetul, ca şantajul, furturile de date personale, pornografie, spam, fraudă sau altele, dar măcar putem ajuta la popularizarea acestor probleme. Internet sigur nu cred că va exista, dar putem să îi facem pe cei 70 la sută dintre utilizatorii de internet din rândul copiilor şi adolescenţilor să conştientizeze riscul la care se expun pe internet. Sfătuiesc fiecare profesor să îi încurajeze pe cei mici să participe la acest concurs. Pentru noi a fost o experienţă extraordinară. Am aflat multe lucruri noi, am întâlnit oameni noi, ni s-au deschis noi oportunităţi. Cu siguranţă, eu voi participa şi anul viitor, doar eu, deoarece Sebastian nu se va mai încadra la limita de vârstă. Sperăm că vor veni şi alte premii în oraşul nostru, şi pentru asta vom încerca să popularizăm cât putem acest concurs”, ne-a declarat Bogdan Baciu.