Construcţia unei linii electrice aeriene de 400 de kV între Suceava şi oraşul Bălţi din Republica Moldova a stârnit o serie de controverse între reprezentanţii companiei care realizează investiţia şi cei ai organizaţiilor ecologiste sucevene şi ai primăriilor localităţilor care ar urma să fie traversate de viitoarea reţea de electricitate. Discuţiile privind construcţia acestei investiţii au avut loc ieri la Consiliul Judeţean Suceava, unde responsabilii din partea Transelectrica cu realizarea acestei investiţii au participat la o dezbatere publică cu privire a problemele care ar trebui rezolvate în vederea implementării proiectului. Potrivit directorului ST Transelectrica Bacău, Ştefan Ţibuleac, construcţia liniei electrice aeriene de 400 kV între Suceava şi Bălţi ar asigura creşterea siguranţei în sistemul energetic în toată Moldova. La rândul său, directorul proiectului de construcţie a noii linii electrice, Florian Ştefănescu, a precizat că noua linie electrică aeriană va avea un traseu de 20 de kilometri pe teritoriul judeţului Suceava, porneşte de la staţia de 400 kV din apropierea Sucevei şi va traversa comunele Salcea şi Dumbrăveni.
„Traseul liniei va fi stabilit după ce împreună cu autorităţile locale se va identifica acel traseu care atacă mediul cât mai puţin şi produce mai puţine pagube”, a spus Florian Ştefănescu. El a adăugat că Transelectrica va respecta toate reglementările de mediu atunci când va demara construcţia noii linii electrice.
Primarii susţin că noua linie ar afecta autorizaţiile
Problemele de mediu se pare însă că au fost cele care au stârnit cele mai aprinse discuţii. Printre cei care au ridicat astfel de probleme s-a numărat şi şeful Serviciului de Autorizare din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Suceava, Constantin Burciu, care a dorit să afle de la reprezentanţii Transelectrica dacă noua linie electrică va afecta zborul albinelor. El a precizat că în ultima perioadă de timp, la APM Suceava au fost depuse mai multe plângeri din partea unor proprietari de stupine, care reclamă faptul că din cauza liniilor de înaltă tensiune este afectat zborul albinelor, având în vedere că acestea nu se mai întorc la stupi. Opinii negative faţă de construcţia noii linii electrice a avut şi reprezentantul Grupului Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, Beatrice Ştefănescu, aceasta precizând că „proiectul va avea un efect deosebit de grav din punct de vedere al mediului, având în vedere că pe tot parcursul liniei nici o zonă nu va mai putea fi declarată sit natural, în afara celor care deja au fost evitate prin actualul proiect al liniei”.
La rândul lor, primarii localităţilor care ar urma să fie traversate de viitoarea linie electrică aeriană au reclamat că aceasta îi va împiedica să emită autorizaţii de construcţii în anumite zone ale comunelor şi, mai mult, extinderea intravilanului localităţilor va fi condiţionată. De asemenea, primarii au solicitat ca localităţile pe care le conduc să beneficieze de o serie de facilităţi, fie în acordarea de energie electrică gratuită, fie la un preţ subvenţionat.
Legat de aceste probleme, reprezentanţii companiei Transelectrica au solicitat atât autorităţilor locale, cât şi organizaţiilor ecologiste, ca în termen de două săptămâni să propună soluţii la toate problemele care consideră că trebuie să fie rezolvate, în condiţiile legislaţiei în vigoare din România.