Un sucevean în vârstă de 29 ani, suspect de gripă nouă, a murit la începutul acestei săptămâni la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi, în cazul în care diagnosticul se confirmă acesta fiind cel de-al 12-lea deces pe fondul infecţiei cu virusul AH1N1 înregistrat la o persoană din judeţ.
Tânărul, care suferea şi de o boală rară, nedepistată la timp, a ajuns la Iaşi în luna ianuarie pentru că “răcise şi nu se simţea bine”, declară tatăl său, Dan Buturugă. El povesteşte că fiul său a mers aproape zece ani de la un medic la altul, în diferite centre universitare din ţară, în căutarea unui diagnostic pentru problemele sale de sănătate, dar afecţiunea de care suferea a fost depistată când deja era prea târziu.
S-a “plimbat” zece ani prin spitale, pentru a afla de ce suferă
Începând din anul 2000, tânărul, care acuza simptome de diaree şi dureri abdominale foarte puternice, nereuşind să asimileze nimic din ceea ce avea nevoie organismul, a fost internat pentru diverse investigaţii, intervenţii şi tratamente în spitale din Rădăuţi, Suceava, Târgu Mureş şi Cluj pentru ca, în ianuarie 2010, să ajungă la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, în stare foarte gravă. Aici, datorită unor metode mai moderne şi mai eficiente de investigaţie, el a fost depistat cu boală celiacă, respectiv intoleranţă la gluten, afecţiune complicată cu un limfom intestinal. După aproximativ două săptămâni de tratamente, tânărul a fost învins de boală, decedând la începutul acestei săptămâni.
“Pacientul nu a avut foarte mult timp un diagnostic clar, astfel că nici tratamentele pe care le-a făcut nu au fost eficiente. I s-a mai spus că are enterocolită, gastroduodenită, sindrom de colon iritabil, boală Crohn, însă nici una din investigaţiile pe care le-a făcut nu a arătat adevărata problemă”, a afirmat unul dintre medicii ieşeni care s-au ocupat de caz.
Diagnosticat tardiv cu intoleranţă la gluten
“A fost plăpând de mic copil. Am mers şi noi în spitalele care ne-au fost recomandate. De la Suceava ni s-a spus să mergem la Târgu Mureş pentru că-s mai buni specialiştii de acolo. Apoi am mers la Cluj, unde cineva i-a pierdut rezultatele la biopsii. Abia acum, în ianuarie, l-am adus la Iaşi, pentru că iar răcise şi nu se simţea bine”, a mărturisit Dan Buturugă, tatăl tânărului.
Din păcate, starea fiului său s-a înrăutăţit de la internarea în spital, acesta făcând ascită, pleurezie şi o insuficienţă respiratorie puternică, pentru care a fost transferat la Spitalul de Pneumoftiziologie.
Potrivit medicilor ieşeni, boala celiacă este perfect tratabilă, dacă se elimină complet glutenul din alimentaţie, iar tânărul ar fi avut şanse să trăiască dacă afecţiunea de care suferea ar fi fost depistată măcar cu un an mai devreme.
(11 feb 2010, 22:08:18
Dumnezeu sa te odihneasca in pace Alex si sa-i dea putere Danei si lui Razvi !