La Spitalul Judeţean Suceava, cazurile de agresare a cadrelor medicale de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), în timpul serviciului, de către persoane din anturajul pacienţilor sau chiar de către bolnavi sunt destul de dese, angajaţii din acest sector fiind cei mai expuşi din cauza situaţiilor limită cu care se confruntă aproape tot timpul şi care pot degenera uşor în conflicte.
Fiindcă lucrează întotdeauna sub presiunea timpului, iar situaţiile imprevizibile nu întârzie să apară, violenţele, cel puţin cele verbale, sunt la ordinea zilei.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, urgentistul Tiberiu Brădăţan, spune că nu de puţine ori medicii sunt înjuraţi sau chiar loviţi, cele mai multe cazuri de agresiuni petrecându-se îndeosebi din cauza consumului de alcool.
Medicii de la UPU, catalogaţi de pacienţi şi aparţinători drept şpăgari şi criminali
”Agresiunile verbale sunt dese, plecând de la o stare de nervozitate legată de timpul de aşteptare, şi sunt adesea lipsite de suport, pe principiul că mai bine să
înjur întâi ca să mi se facă dreptate, decât să aştept un pic. Vin persoane care din start zic că <ştiu că aici sunteţi toţi nişte şpăgari, nişte nenorociţi, nişte criminali şi să nu vă prind că faceţi minuni cu mine>. Agresiunile fizice sunt mai rare, deoarece personalul s-a instruit deja, ştie cum să reacţioneze în situaţii de acest gen. Am învăţat că singura soluţie este să-i lăsăm în pace, să nu ne implicăm noi şi să solicităm intervenţia rapidă a poliţiei, care ajunge în maxim cinci minute”, spune dr. Brădăţan.
El adaugă că, în general, la UPU, pacienţii care recurg la violenţă fizică sunt cei aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau care suferă de afecţiuni psihice. Cât despre aparţinători, cei mai agresivi sunt, de obicei, cei ai unor pacienţi cu afecţiuni cronice acutizate sau cu nişte probleme de sănătate acute care imobilizează într-o oarecare măsură pacientul. În aceste cazuri, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului, spaima celor care însoţesc bolnavul este foarte mare, la fel şi dorinţa acestora de a se face totul foarte repede.
Nu se pune problema la modul “tu ai gura mai mare şi te tratăm pe tine primul”
„Noi avem nişte protocoale de triaj pe care trebuie să le respectăm, aşa că nu se pune problema la modul <tu ai gura mai mare şi te tratăm pe tine primul>. Unii nu înţeleg că prioritate au cazurile grave aflate în rezolvare, celelalte trebuind să mai aştepte câteva minute”, completează dr. Brădăţan.
La Unitatea de Primire a Urgenţelor, cazurilor de agresiune verbală sau fizică li se adaugă şi cele de distrugere materială, fiind destule situaţiile în care pacienţii sau aparţinătorii au spart uşi sau dulapuri. Medicii din acest sector speră că preluarea, din acest an, a serviciului de pază şi protecţie a Spitalului de către o firmă specializată va mai reduce numărul cazurilor de acest gen.
(11 feb 2010, 13:21:42
relatia si banul...
omul sarac moare cu zile,doar se stie...