Certificatele de virginitate, solicitate pe bandă în urmă cu câţiva ani de părinţii care vroiau să se convingă că fetele lor nu şi-au început viaţa sexuală, sunt tot mai puţin cerute, de la an la an. Dacă în urmă cu câţiva ani se eliberau zeci de astfel de certificate, acum examinările genitale la cerere, pentru stabilirea virginităţii, sunt tot mai rare.
În 2009 de exemplu, doar 24 de adolescente, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, au solicitat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) Suceava testul virginităţii, 11 dintre ele având nevoie de el pentru căsătorie.
Conform legii, dacă o tânără vrea să se căsătoreasca înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, aceasta are nevoie, pe lângă acordul părinţilor, şi de un certificat medical, care să ateste că este pregătită din punct de vedere fizic să întreţină raporturi sexuale.
În afara celor 11 minore care se pregăteau de măritiş, restul au fost fie aduse de părinţii care vroiau să se convingă că odrasla lor mai e „fată mare”, fie au venit singure, intenţionând să obţină un certificat de virginitate, pentru a le închide gura rudelor, prietenilor ori vecinilor care le bănuiau că şi-au început viaţa sexuală.
Potrivit statisticilor SJML Suceava, în cursul anului trecut, medicii legişti au făcut şi examinări genitale la solicitarea poliţiei, în 68 de cazuri, în care existau suspiciuni de viol.
Dintre acestea, însă, doar în zece cazuri s-au găsit leziuni care să pledeze pentru raporturi sexuale cu forţa.
De altfel, în 2009 s-au înregistrat zeci de cazuri de violurile inventate, fie de frica părinţilor, pentru a justifica lipsa de la domiciliu sau întârzierile, fie pentru a scoate bani pentru retragerea reclamaţiei.
Un control genital la cerere, în urma căruia se poate obţine certificatul de virginitate, costă 50 de lei.