Centralele de cogenerare construite prin programul Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene şi finalizate deja în oraşele Rădăuţi şi Gura Humorului pot fi adevărate mine de aur pentru bugetele locale. Cele două centrale funcţionează deja de la sfârşitul anului trecut pentru producţia de agent termic şi sunt în probe pentru producţia de energie electrică, preconizată a fi operaţională la începutul lunii martie, ceea ce le creşte eficienţa. Administraţiile locale din Rădăuţi şi Gura Humorului au fost sfătuite de conducerea Consiliului Judeţean Suceava, prin vicepreşedintele Daniel Cadariu, să scoată la licitaţie serviciile de producţie şi distribuţie energie electrică, deoarece acestea pot aduce bani la bugetele locale.
Potrivit vicepreşedintelui Cadariu, la acest moment, din programul de modernizare derulat prin Utilităţi şi mediu, la Siret este funcţional tot sistemul, la Rădăuţi şi Gura Humorului 90 la sută, la Suceava reţelele de termoficare sunt modernizate în procent de 50 la sută, iar la Câmpulung Moldovenesc, centrala termică a fost pusă în funcţiune cu combustibil lichid, dar există spinoasa problemă a lipsei consumatorilor casnici, deoarece în timp majoritatea populaţiei şi-a debranşat locuinţele de la sistemul centralizat.
Cea mai bună piaţă de consum - la Rădăuţi
La Vatra Dornei reţelele sunt rezolvate 40 la sută şi administraţia aşteaptă să ajungă în oraş conducta magistrală de gaz metan. Conductele de gaz realizate prin proiect au fost preluate de Transgaz, iar compania a prins în planul de investiţii din acest an continuarea magistralei de la Pojorâta la Vatra Dornei. Licitaţia pentru distribuţia de gaz metan la Câmpulung şi Vatra Dornei a fost adjudecată de firma AMGAZ Furnizare, care în 2008 a fost autorizată de ANRE şi pentru furnizarea de energie electrică.
Proiectul Suceava - Utilităţi şi mediu ar fi trebuit să fie finalizat în urmă cu mai bine de doi ani. Până acum, pentru cele 60 de localităţi implicate a fost doar consumator de fonduri, nu şi generator de bani, aşa cum a fost gândit la elaborarea sa. Cea mai mare piaţă de consum este la Rădăuţi, oraş în care lucrările s-au finalizat şi se fac probele finale pentru producţia şi distribuţia de energie electrică. Din operare, oraşul poate fi capabil să achite măcar ratele şi dobânzile la partea care îi revine din creditul cu care a fost făcută investiţia.
(10 feb 2010, 11:22:30
imi ,,place" ca domnu` mirza comenteaza la pdl avand in vedere cat de mult a urcat judetul de cand acestia sunt la conducere.....