Prima rată la împrumutul de 86 de milioane de euro luat de Consiliul Judeţean Suceava pentru proiectul Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene trebuie plătită în acest an, în luna octombrie. Suma pe care localităţile implicate în proiect trebuie să o achite este de 9,05 milioane de lei. La asta se adaugă dobânzile, divizate în două tranşe. Prima tranşă, aferentă semestrului doi 2009, a fost plătită de cele 60 de localităţi şi de Consiliul Judeţean în data de 14 ianuarie şi s-a ridicat la 9,013 milioane de lei. Cel mai mult, peste 1,5 milioane de lei fiecare, au plătit dobânzi municipiile Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Tot peste 1 milion de lei a avut de dat şi Gura Humorului. Dobânda la credit aferentă semestrului întâi din 2010 este de 10,261 milioane de lei, cu scadenţa în luna iulie. Oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Rădăuţi şi Siret au plătit din veniturile proprii, iar pentru celelalte localităţi dobânda a fost achitată din dobânda aferentă celor 15 milioane de euro aflaţi în contul deschis de Consiliul Judeţean Suceava.
CJ are de dat înapoi doar 50.000 de euro
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu a declarat că, în comparaţie cu anul trecut, sumele au scăzut cu 30-40 la sută datorită modificărilor EURIBOR.
Până la începutul anului trecut, dobânzile au fost achitate din dobânda la depozitele făcute din credit, din diferenţa de curs valutar şi EURIBOR, însă de la 1 ianuarie 2009 povara creditului a trecut pe primăriile implicate în proiect. Suma totală pe care aceste administraţii locale trebuie să o plătească dobândă pentru un an se ridică la 6,2 milioane de euro. Din luna octombrie a anului trecut, se adaugă şi rata de rambursare a creditului, de 4,3 milioane de euro, ceea ce ridică efortul financiar la 10,5 milioane de euro pe an. Comunităţile locale plătesc proporţional, în funcţie de suma alocată din credit. Cel mai puţin are CJ Suceava, 50.000 de euro, iar cel mai mult municipiul Rădăuţi, 14,376 milioane de euro. Câmpulung are 13,4 milioane euro, Gura Humorului 10,9 milioane euro, Vatra Dornei 10,4 milioane de euro, Siret 2,2 milioane euro şi Suceava 10,8 milioane euro.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectul Utilităţi şi mediu, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%. Conform studiului care a stat la baza proiectului, rambursarea creditului ar trebui să se facă din operare.
(10 feb 2010, 16:41:52