Zăpada şi gerul din această iarnă ne-au costat până acum aproximativ 150.000 de euro, bani pe care municipalitatea suceveană trebuie să îi plătească firmei Rosal pentru deszăpezirea străzilor şi acţiunile de combatere a poleiului.
În această privinţă, cea mai scumpă lună de iarnă a fost ianuarie, pentru serviciile de deszăpezire şi combatere a poleiului fiind de achitat o factură de aproape 380.000 lei, adică 3,8 miliarde lei vechi.
În luna anterioară, decembrie, când iarna s-a făcut simţită la Suceava, pentru aceleaşi lucrări municipalitatea a avut de plătit către Rosal 237.000 lei, adică 2,37 miliarde lei vechi.
În total, cele două luni de iarnă grea au adus municipalităţii sucevene o cheltuială de 611.270 de lei, adică aproximativ 150.000 de euro.
Lucrările de deszăpezire, urmărite pas cu pas
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi, care a coordonat activitatea de deszăpezire şi de prevenire a formării poleiului pe străzile principale, în special, s-a declarat mulţumit de rezultatele acestor operaţiuni:
“Cu bani mult mai puţini decât în alte oraşe din ţară, ori chiar decât într-un sector din Capitală, unde se cheltuieşte peste un milion de euro lunar pentru aceste operaţiuni, în Suceava s-a putut circula zi de zi, chiar şi când a nins fără oprire trei-patru zile. Costurile mici se datorează faptului că fiecare operaţiune a fost supravegheată de inspectorii primăriei şi pontată, încât nici nu poate fi vorba de lucrări care să fie trecute doar în factură, fără să fi fost supervizate de noi. Accentul s-a pus pe străzile principale, unde se circulă cel mai mult, tocmai de aceea sunt şi străzi lăturalnice unde utilajele de deszăpezire nu au mai ajuns, fiind prinse cu treabă în altă parte. Ideea e că ce se plăteşte a şi fost făcut”.
Cele mai scumpe operaţiuni executate în această iarnă au fost cele de combatere a poleiului, care au fost făcute atât manual, prin aruncarea amestecului de sare şi nisip cu lopata, de către oameni, cât şi mecanizat, cu utilajele speciale denumite “sărăriţe”.
1.700 de tone de sare şi nisip, împrăştiate pe străzile Sucevei
Până acum, în cele două luni de iarnă, Rosal a folosit pentru prevenirea şi combaterea poleiului peste 1.700 de tone de sare şi nisip (1.100 de tone de nisip şi 600 de tone de sare).
Faptul că anul acesta nu a mai fost cumpărată soluţie specială de combatere a poleiului – Safecote, a făcut economii serioase la bugetul local, costurile soluţiilor antiderapante de acest gen fiind destul de “piperate”.
(10 feb 2010, 11:12:52
inteleg ca prioritare sunt soselele, dar de trotuare nici nu v-ati atins
aveti o masina de mici dimensiuni ce o folositi vara, la curatarea trotuarului din fata primariei, montati-i o lama si la plimbare cu voi !
apropo de asa zisele economii cu amterial antiderapant...ati imprastiat sare si nisip si la vara ve-ti da cu mult mai mult pentru reabilitarea soselelor
dormiti pe voi!!!