Elevii din clasele a XII-a vor susţine săptămâna viitoare prima probă din cadrul examenului de bacalaureat din acest an. Proba de competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în perioada 15-17 februarie, iar evaluarea candidaţilor va fi realizată de către profesorii din şcoală.
6.700 de liceeni în ultimul an s-au înscris la bacalaureat şi vor susţine săptămâna viitoare prima probă a examenului. Deşi în urma testării candidaţii nu vor primi note ci calificative, prezenţa candidaţilor la examen este obligatorie, întrucât numai aşa aceştia vor putea participa la următoarele probe ale bacalaureatului.
După susţinerea probei, candidaţii vor primi un certificat ce va arăta competenţa de comunicare orală în limba română, calitatea gramaticală, calitatea stilistică, nivelul conţinutului, precum şi comportamentul verbal şi non-verbal al elevului în actul de comunicare.
Este pentru prima dată când examenul de bacalaureat începe atât de devreme, iar metoda de evaluare a candidaţilor este, de asemenea, una nouă.
Profesorii din comisiile de evaluare au fost instruiţi cu privire la noua metodologie, iar aceştia vor mai participa la o ultimă şedinţă de instruire în ziua dinaintea probei.
Următoarea probă din cadrul examenului de bacalaureat va avea loc în luna aprilie. În perioada 19-29 aprilie candidaţii vor susţine proba de competenţe digitale, iar între 31 mai - 4 iunie, cea de competenţe lingvistice într-o limbă modernă. Nici la aceste ultime două probe orale candidaţii nu vor primi note, ci doar calificative, însă prezenţa le garantează participarea la probele scrise ale bacalaureatului.
În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare care nu au luat sau nu au participat la bacalaureat, aceştia vor susţine examenul în cadrul unei sesiuni speciale, care va începe la finele lunii mai.
Probele scrise ale bacalaureatului vor începe pe 28 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română.