Directorul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin-Emil Ursu, pregăteşte deja o serie de activităţi menite, pe de o parte, să atragă interesul publicului pentru vizitarea unor importante obiective istorice din zonă, iar pe de alta pentru a spori veniturile proprii ale instituţiei.
Vizite şi plimbări de agrement
Cele două trăsuri comandate cu doi ani în urmă de administraţia judeţeană, prin CMB Suceava, la un atelier bistriţean şi achiziţionate cu suma de 41.000 lei, vor fi utilizate, din luna mai a.c., odată cu deschiderea sezonului turistic la Muzeul Satului Bucovinean, pentru vizite şi plimbări de agrement pe traseul Cetatea de Scaun a Sucevei, Mănăstirea Dragomirna, Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” Pătrăuţi.
Fiecare trăsură, care poate transporta câte şase călători, va executa zilnic curse de pe platoul cetăţii, cu o oprire de jumătate de oră la Dragomirna, până la ctitoria ştefaniană din Pătrăuţi, biserică aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Ca la bâlciurile de altădată
Aşa cum a spus Constantin-Emil Ursu, caii pentru trăsuri vor fi puşi la dispoziţie, prin grija părintelui Gabriel Herea, parohul Bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci”, de gospodarii din Pătrăuţi.
Costul unei călătorii este estimat la 15 lei / persoană.
Totodată, din vara acestui an, în Muzeul Satului Bucovinean vor fi puse în funcţiune câteva instalaţii de agrement ca la bâlciurile de altădată (iujul sau roata mare şi câteva tipuri de scrâncioburi).
Pentru a păstra specificul rustic, instalaţiile, realizate cu profiluri şi angrenaje metalice, vor avea „măşti” din lemn.
( 9 feb 2010, 12:38:27