Dacă s-ar face o emisiune concurs “Supravieţuitori în Casa Groazei”, sucevenii care locuiesc într-un bloc de pe strada Mărăşeşti, ce pare a fi la un pas de a se prăbuşi, ar fi cu siguranţă printre câştigători.
Asta pentru că de mai bine de patru ani se antrenează intens să supravieţuiască într-un imobil cunoscut de toată lumea drept Blocul Groazei, unde trăiesc la temperaturi întâlnite adesea la Polul Nord.
Dacă faţada distrusă, cu tencuiala căzută în totalitate pe o laterală a blocului şi cu cărămizile dezgolite măcinate de ploaie şi vânt, nu e destul de impresionantă, atunci poveştile de viaţă ale celor care îşi duc traiul acolo pot completa mai bine imaginea Blocului Groazei.
Încălzirea de dimineaţă
Cu paşi mărunţi, care o poartă când pe scările blocului, când pe holurile lungi, burduşite cu fel de fel de dulapuri, cufere de lemn, fişete metalice, cu care oamenii încearcă să suplinească lipsa de spaţiu din casă, Ana Ciui îşi face “încălzirea” zilnică. Nu e sportivă de performanţă ci o pensionară de 67 de ani, care, din cei 350 de lei pe care îi primeşte lunar nu are de unde să plătească curentul pentru a ţine deschis mereu caloriferul electric.
“În casă e la fel de frig ca şi afară. Cum sunt îmbrăcată acum, aşa stau şi în casă. Şi la culcare, trag paltonul pe mine şi gata”, spune bătrâna, care, dacă şi-ar încălzi locuinţa, nu ar mai avea ce pune în blidul de mâncare lăsat pe un scaun ce îi serveşte drept masă. Din cauza frigului în care stă, pe tavan, de la o zi la alta se lăţeşte o pată de mucegai, care se va extinde pe toţi pereţii.
Cancerul de pe pereţi
Asta e problema cu care se confruntă toţi cei din acest bloc uitat de lume, chiar de e în centrul Sucevei. Igrasia le-a intrat în pereţi ca un cancer de care nu mai pot scăpa. Le macină pereţii, îi înnegresc, le distrug patul, dulapurile, le intră în haine, le inundă plămânii cu mirosul ei înecăcios.
Unii continuă să lupte cu ea. “Dau mereu pereţii cu clor şi substanţe anti-mucegai, dar după câteva zile apare din nou. Şi eu chiar încerc să-mi încălzesc casa, ţin caloriferul pornit, dar sunt unii cărora le-a fost tăiat şi curentul, aia chiar nu mai au nimic”, spune Vasile Ovadiuc, care iarna trăieşte din ajutorul social acordat de Primărie, muncind cinci zile pentru 120 de lei.
Alţii s-au resemnat cu viaţa lor şi cu neplăcerile din bloc. În garsoniera pe care o parcurgi din trei paşi, Ion Miturschi trăieşte înconjurat de mucegai. Peretele de la geam e negru în întregime, iar de acum se întinde pe laterale, atacându-i şi patul şi dulapul de haine. Mirosul aspru şi uşor dulceag, care îţi macină plămânii, e boală sigură, dar multora nici că le mai pasă.
Urmăriţi de mirosul de mucegai
Într-o altă garsonieră, priveliştea e surprinzătoare. Pereţii sunt reparaţi, văruiţi într-o culoare caldă, geamurile nu zdrăngăne când intri pe uşa nouă, iar razele de soare pătrund prin perdele colorate, care dau camerei un aspect plăcut.
“Când am intrat aici prima dată, în urmă cu doi ani, nu îmi venea a crede că există şi astfel de locuinţe. Era o mizerie cruntă, toţi pereţii erau negri de igrasie, ţevile de apă erau sparte şi curgeau în casă, geamul era spart şi mâncat de mucegai, iar uşa era flenduri, abia se ţinea de balamale”, povesteşte Iuliana Dumitru, care a primit locuinţa de la primărie, cu chirie, după ce a acceptat să plătească datoriile de aproape 50 de milioane lei vechi lăsate de fostul chiriaş. Au trebuit să o refacă în întregime, au băgat o mulţime de bani să o facă să semene a casă, dar ar pleca oricând bucuroşi în altă parte, doar să scape de blocul acela blestemat, în care iarna rămân fără apă pentru că îngheaţă ţevile, unde caloriferele nu dau pic de căldură, iar apa caldă se face doar pe aragaz.
“E groaznic să stăm patru persoane în doar 7 metri pătraţi, aici să dormim, aici să gătim, să mâncăm şi să ne spălăm. Dau drumul la butelie să se mai încălzească în cameră, dar e toxică, nu o putem ţine mult deschisă. Le pun căciula şi geaca când trebuie să îşi facă temele şi nu mai au cum sta sub pătură”, spune ea despre cele două fete pe care le are şi care sunt la şcoală, în clasa a II-a şi a III-a. Din lipsă de spaţiu, sunt nevoiţi să doarmă şi pe jos.
În ciuda reparaţiilor făcute, mucegaiul le invadează din nou locuinţa. Mirosul de mucegai le-a intrat în haine, iar fetelor le e ruşine să meargă la şcoală şi colegii să râdă de mirosul lor.
Datorii de miliarde, la o singură scară de bloc
Anul acesta au avut parte de o iarnă grea, cu temperaturi de aproape -30 de grade Celsius. Băile din capătul culoarelor au apa îngheţată în closete. La fel de îngheţate sunt şi coloanele de apă care alimentează un tronson de clădire.
Surprinzător, oamenii au păstrat în garsoniere caloriferele, deşi nu mai dau căldură de patru ani, iar şansele să se dezmorţească sunt extrem de mici.
E greu de crezut, dar numai de la o scară de bloc – 48A, Termica are de primit mai bine de 1,3 miliarde lei vechi, în contul căldurii şi apei calde furnizate. În total, cei 140 de locatari ai Blocului Groazei au de achitat către furnizorii de apă, canalizare, căldură şi apă caldă aproape 1,8 miliarde lei vechi.
Problema e că, în vreme ce unii din ei sunt cu plăţile la zi, în dreptul altora, pe listele de plată la asociaţie apar cifre astronomice, acumulate în ani şi ani în care nu au plătit nimic pentru serviciile de care au beneficiat.
La plecare, observ o femeie care bate de zor în uşile garsonierelor. E de la o asociaţie umanitară, a venit să strângă bani pentru două fete sărmane.
Şi-a găsit unde să vină... în Blocul Groazei.
( 9 feb 2010, 11:33:13
daca nu ma insel in spatele acestui bloc sunt cateva vile in care stau marii boieri ai orasului, oare ei nu privesc decat in jos????