Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, la Suceava, că ministerul pe care îl conduce intenţionează să ia o serie de măsuri în vederea combaterii fenomenului evaziunii fiscale în domeniul turismului. Udrea a arătat că acest fenomen se manifestă în special la unităţile de cazare care practică agroturismul, precum şi la unităţile de alimentaţie, respectiv restaurante. Ea a precizat că fenomenul de evaziune fiscală, prin neînregistrarea tuturor turiştilor cazaţi, poate fi o explicaţie a neconcordanţelor între datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), care indică o scădere a numărului de turişti din România şi numărul de turişti real.
„De exemplu, reprezentanţii noştri din străinătate raportau din Austria, mai mulţi austrieci plecaţi în vacanţă în România, decât numărul de turişti austrieci raportat în România prin INS. Am încredere în datele furnizate de acest Institut, dar ştiu că există fenomenul evaziunii fiscale în turism şi că nu se transmit către INS datele corecte”, a spus Udrea. Din acest motiv, ea a arătat că ministerul pe care îl conduce intenţionează să implementeze un sistem propriu de monitorizare a numărului de turişti care vizitează România, printr-un program pus la dispoziţie de Organizaţia Mondială a Turismului.
Pe de altă parte, ea a precizat că este posibil ca în Codul Fiscal să apară o serie de măsuri destinate în special pensiunilor agroturistice, prin care se încearcă sprijinirea acestor unităţi turistice. „Avem în proiect câteva măsuri fiscale prin care încercăm să sprijinim în special agroturismul şi să îl aducem în zona economiei fiscalizate. Printre aceste măsuri se numără şi un impozit unic pentru agropensiuni, pentru casele de vacanţă tradiţionale, adică pentru cei care îşi primesc oaspeţii în locuinţele lor”, a spus Udrea. Ea a apreciat că procentul evaziunii fiscale în domeniul turismului poate să atingă 30%.