Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 feb 2010 - Anul XV, nr. 31 (4322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Fenomen

Afacerile cu ţigări de contrabandă, o imensă caracatiţă imposibil de anihilat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilnic, redacţiile ziarelor locale sunt bombardate de comunicate de presă prin care instituţiile cu atribuţii în combaterea traficului ilegal de ţigări raportează noi şi noi rezultate. Se confiscă saci de baxuri de ţigarete, se aplică amenzi, uneori se întocmesc şi dosare penale, însă toată lumea recunoaşte că fenomenul este în floare.
Rata de profit mare pe care o obţin contrabandiştii, lipsa alternativelor legale la fel de profitabile, legea care nu îi pedepseşte prea aspru, toate sunt cauze care au dus la înflorirea acestei afaceri care aduce mari prejudicii statului.

 

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au confiscat anul trecut peste 850.000 de pachete de ţigări fără acte. În mare majoritate de provenienţă ucraineană, ţigările erau transportate de cetăţeni ucraineni, suceveni, dar şi de persoane din toate colţurile ţării, ca o dovadă, dacă mai este nevoie, că ţigările aduse din Ucraina au acaparat o parte importantă din piaţă subterană a României. Suceava a devenit practic un punct vital în acest fenomen infracţional, ceea ce a mărit enorm presiunea de pe umerii organele de control de aici.

 

Nici o zi fără confiscări de ţigări de contrabandă

La Punctul de Trecere a Frontierei Siret, capturile de ţigări de contrabandă sunt la ordinea zilei.
„Anul trecut, zilnic, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantităţi mai mari sau mai mici de ţigări de contrabandă, de la câteva sute până la câteva mii de pachete. De regulă, la frontieră capturile sunt mai mici, mult mai semnificative fiind atunci când descoperim un transport în trafic. Acest fapt se explică deoarece după ce trec graniţa contrabandiştii colectează de la micii traficanţi noi cantităţi, totul realizându-se bine organizat, fiecare persoană având rolul ei bine stabilit”, a declarat comisarul Ilie Poroch-Seriţan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava. Acesta a precizat că pe parcursul anului trecut cadrele IJPF au confiscat peste 500.000 de pachete de ţigări de contrabandă, valoarea acestora depăşind două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi), arătând că în comparaţie cu anul 2008, capturile au crescut atât numeric, cât şi cantitativ.
Nici cadrele IPJ Suceava nu sunt departe, pe parcursul lui 2009 confiscând peste şapte milioane de ţigarete, echivalentul a puţin peste 360.000 de pachete.

 

Rata de profit le permite contrabandiştilor să treacă peste o confiscare şi o amendă

Conform actualelor prevederi legale, o persoană prinsă cu ţigări fără acte rămâne fără întreaga cantitate de marfă, ce se ridică în vederea confiscării, totodată fiind amendată. Cei prinşi în punctul de trecere a frontierei sunt amendaţi cu 5.000 de lei, în timp ce contrabandiştii depistaţi în trafic sunt sancţionaţi contravenţional cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei.
Doar dacă valoarea ţigărilor depăşeşte suma de 20.000 de lei se demarează cercetări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.
În condiţiile în care ţigările de contrabandă îşi fac loc din ce în ce mai puternic pe piaţă, iar afacerea este foarte profitabilă, măsurile legale luate de oamenii legii nu au darul de a-i scoate din circuit pe cei care trăiesc de pe urma acestei afaceri, concluzia fiind trasă chiar de organele abilitate, deşi nimeni nu o poate recunoaşte oficial. Cunoscând legislaţia, contrabandiştii transportă cantităţi mai mici decât cele care ar atrage răspunderea penală, condiţii în care riscul de a fi prinşi şi a rămâne fără marfă este unul asumat, calculat la posibile pierderi.

 

Membrii marilor reţele de contrabandă, în libertate

Trecând la un alt nivel, cel al marilor contrabandişti, organizaţi în reţele foarte bine puse la punct, care trec fraudulos frontiera, şi aici rezultatele obţinute de autorităţi nu au darul de a-i descuraja pe cei implicaţi în fenomen.
Zecile de membri ai reţelelor destructurate în ultimii ani de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava sunt, fără excepţie, în libertate, măsurile de arestare preventivă expirând în cazul tuturor, iar procesele înaintând cu mare greutate. Acest aspect nu face decât să îi încurajeze şi mai mult pe cei care se îmbogăţesc din acest trafic să îşi continue activitatea, semnalele structurilor de combatere a crimei organizate arătând că grupările sunt din ce în ce mai puternice, iar destrămarea lor devine tot mai dificilă.

 

Diferenţele de preţ enorme dintre ţigările ucrainene şi cele româneşti

Această înflorire a traficului de ţigări de contrabandă se petrecere în timp ce marile companii producătoare de ţigări sunt în prag de faliment. Acestea raportează periodic scăderi mari ale vânzărilor, iar principala cauză este concurenţa neloială venită de la produsele trecute fraudulos peste graniţă.
Dacă facem o comparaţie între cele două categorii de ţigări, oricine poate înţelege imediat de ce ţigările comercializate legal nu se mai vând.
În magazinele din Suceava, pachetele de ţigări, în funcţie de marcă, au preţuri care pleacă de la 8,9 - 9 lei, în cazul unor mărci precum More şi Winchester, şi ajung foarte aproape de 10 lei când vine vorba de produse Kent, Glamour sau Camel. În ceea ce priveşte ţigările aduse din Ucraina, vorbim de preţuri cu 50% mai mici, ori chiar mai mult. Un pachet de Kent se cumpără cu 5 lei, la fel ca şi cel de Winston, unul de Glamour cu 3,4 lei, în timp ce pachetul de ţigări Next se cumpără din pieţele Sucevei cu 3,8 - 4 lei.
Aşadar o diferenţă enormă, asta fără să mai socotim câştigul deloc de neglijat al contrabandiştilor, condiţii în care nu trebuie să mire pe nimeni numărul imens al celor care practică acest comerţ sau îl încurajează.
 


Metode ingenioase pentru ascunderea ţigărilor la control

Înainte de a trece pe la frontieră, cei care transportă ţigări de contrabandă se pregătesc temeinic pentru a nu fi descoperiţi. Cartuşe de ţigări ascunse în locaşul roţii de rezervă al maşinii, în rezervor (după crearea unui perete de despărţire faţă de carburant), în aripile autoturismului, în grilajul din faţă ori într-un spaţiu camuflat dintre motor şi bord, sunt doar câteva exemple. De asemenea, frecvente sunt şi cazurile în care poliţiştii au găsit pachete de ţigări camuflate în cutii cu alte produse. De exemplu, după un rând de prăjituri ori conserve, dedesubt se aflau cartuşe de ţigări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afacerile cu ţigări de contrabandă, o imensă caracatiţă imposibil de anihilat .
 Vizualizări articol: 1260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Afacerile cu ţigări de contrabandă, o imensă caracatiţă imposibil de anihilat4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Normal trimis de
( 8 feb 2010, 12:23:45
Stiti de ce nu pot anihila complet contrabanda de tigari????...Pentru ca oricine poate sa faca contrabanda de tigari...Te duci frumusel cu masina la ucraineni si aduci tigari ascunse in masina si le vinzi in tara...Foarte simplu...Tot ce pot ei sa faca e sa le interzica ucrainenilor sa mai vanda tigari romanilor, ceea ce e imposibil...laughing) Romanul face orice si isi asuma astfel de riscuri pentru a-si spori veniturile...Daca nivelul de trai ar fi altul si statul ar face ceva in privinta asta poate ca situatia s-ar mai ameliora sau poate ca ar anihila "caracatita"laughing)
2.   Contrabanda trimis de
( 8 feb 2010, 14:02:07
toata afacerea s-ar opri daca la vama nu se mai ia spaga. omu vine cu 30- 40 cartuse...da banu si trece! daca ar lasa doar cu 2 cartuse cum e legea multi ar renunta sa mai aduca.
2.1  RE: Contrabanda trimis de
( 8 feb 2010, 14:05:47
..... eu din cate stiu nu prea au voie sa iti caute in masina fara motiv..... asa sunt legile si la ucrainieni si la noi .....

asa ca tu poti avea portbagaju plin de cartuse daca nu au motiv sa te scotoceasca tu treci fluierand prin vama .....
3.   Hmm trimis de
( 8 feb 2010, 14:04:17
asta nu e o caracatitalaughing

cum zice adrian ...... oricine merge si isi ia .... statu mai mult pierde bani pentru prinderea pers, oricum sunt multe ...

eu is curios, ce se intampla cu marfa confiscata?laughing
4.   Contrabanda trimis de
( 8 feb 2010, 15:21:13
Cum sa nu aiba voie la vama sa iti controleze masina?..Motivul e sa vada daca nu ai tigari sau alcool. Si pe rampa daca vrea sa te puna te pune. Daca nu dai spaga sigur iti cauta toata masina.
5.   Contrabanda trimis de
( 8 feb 2010, 15:22:45
O baga ei la vanzare in duty-free. Ca acolo de unde crezi ca au marfa?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei