Zeci de infracţiuni de furt au fost în cercetarea Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava pe parcursul anului 2009, fiind vorba atât de fapte cărora le-au căzut victime călătorii trenurilor cât şi de sustrageri de bunuri aparţinând patrimoniului CFR.
După cum a precizat comisarul Florin Catană, şeful serviciului, anul trecut au fost soluţionate 33 de fapte judiciare, 13 fiind furturi de la călători, iar restul sustrageri de bunuri din vagoane de marfă ori din obiective ale CFR. În ceea ce-i priveşte pe pasagerii trenurilor, în mare majoritate, aceştia au fost deposedaţi de bani sau de telefoane mobile după ce hoţii au profitat de neatenţia lor. Cele mai multe furturi de acest gen, a explicat comisarul de poliţie, se produc la urcarea în trenuri, bunurile fiind sustrase de obicei de indivizi „binevoitori” care se oferă să ajute persoanele singure şi cu multe bagaje să urce în vagon. Exceptând aceste cazuri soluţionate, poliţiştii mai au în lucru zeci de infracţiuni judiciare, în care au şanse mai mici sau mai mari de a-i depista pe autori.
Infracţiunile de înşelăciune comise de veterani, în număr mare
Tot pe parcursul anului trecut, poliţiştii de la „Transporturi” au mai soluţionat peste 45 de infracţiuni de înşelăciune (în general fiind vorba de pensionari veterani de război care folosesc abuziv biletele pe care le primesc gratuit de la stat, fenomen care a luat amploare în ultima perioadă), aproape 80 de infracţiuni de fals (documente modificate pentru înşelarea controlorilor de tren), şi 30 de infracţiuni de distrugere, aici intrând şoferi care nu s-au asigurat la trecerile la nivel cu calea ferată şi au produs pagube CFR după ce au fost loviţi de trenuri, sau indivizi care au sustras bunuri aparţinând căilor ferate, aducând astfel atingeri infrastructurii, fără a fi vorba însă de furturi provenite de la linii curente, care să pună în pericol traficul feroviar.
„În 2009 am organizat peste 130 de acţiuni de control, în colaborare cu alte structuri de poliţie şi instituţii, toate având scop preventiv şi urmărind creşterea gardului de siguranţă şi securitate publică a cetăţeanului atât în tren cât şi în staţii, siguranţa infrastructurii şi combaterea şi reducerea fenomenului infracţional”, a precizat comisarul Catană, subliniind că din punct de vedere al numărului de infracţiuni cifrele se păstrează la nivelul celor din anii precedenţi.
Pe lângă dosare penale, în cadrul acţiunilor de control în gări şi în trenuri au mai fost aplicate peste 1.500 de amenzi, majoritatea pentru încălcarea normelor de ordine şi linişte publică.