Tarifele stabilite de Senatul Universităţii Suceava pentru accesul la bazinul de nataţie nu sunt pe placul studenţilor, care consideră că nu au nici un avantaj faţă de restul sucevenilor în ceea ce priveşte achiziţionarea unui abonament pentru înot.
În ultima întrevedere cu Biroul de Senat al Universităţii „Ştefan cel Mare”, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), Alin Filimon, a pus în discuţie această problemă şi a adus la cunoştinţa conducerii USV faptul că preţul ridicat al abonamentelor pentru accesul la bazin îi împiedică pe studenţii suceveni să beneficieze de această facilitate, deşi bazinul ar trebui să fie destinat în primul rând studenţilor. „Bazinul construit este în primul rând destinat studenţilor sau tuturor sucevenilor? Dacă este destinat studenţilor, de ce aceştia trebuie să plătească 70 de lei sau 80 de lei pentru cele mai ieftine abonamente?”, a declarat reprezentantul studenţilor suceveni, Alin Filimon. Acesta a spus că cei mai mulţi studenţi nu dispun de aceşti bani nici pentru nevoile de bază şi din acest motiv nu-şi pot permite să-şi facă abonament pentru utilizarea bazinului de înot. „În aceste condiţii, bazinul de înot nu este o facilitate pentru studenţi, ci un lux”, a mai spus preşedintele ASUS.
70 de lei, cel mai ieftin abonament pentru studenţi
Biroul de Senat al Universităţii „Ştefan cel Mare” a stabilit la jumătatea lunii decembrie a anului trecut tarifele pentru accesul la bazinul de nataţie. Astfel, opt ore de iniţiere pentru preşcolari costă 80 de lei. Iniţierea în înot pentru elevii de clasele I-IV costă 60 de lei, iar pentru cei de clasele V-XII este 70 de lei. Studenţii care doresc să facă opt ore de iniţiere în înot trebuie să plătească 70 de lei, iar adulţii 100 de lei.
Pe lângă abonamentele de iniţiere, doritorii pot opta pentru abonamentul Aquagym (opt ore de înot de agrement pe lună). Pentru acest abonament studenţii trebuie să plătească 80 de lei, adulţii (personalul universităţii) plătesc 120 de lei, iar restul sucevenilor doritori, 150 de lei.
Un abonament de opt ore pe lună pentru un părinte şi un copil costă 170 de lei, iar abonamentul pentru înot terapeutic este de 180 de lei.
Universitatea oferă şi abonamente pentru înot de agrement de 12 ore pe lună, iar preţurile sunt cuprinse între 100 şi 150 de lei, în funcţie de categoria de doritori, respectiv public sau personal al universităţii. Pachetul de abonamente, tot de opt ore, care include înot, saună şi masaj este de 100 de lei pentru studenţi şi de 120 de lei pentru public.
Tarife mult mai mici în alte centre universitare
Nemulţumirea studenţilor suceveni este cu atât mai mare cu cât în alte centre universitare din ţară care beneficiază de bazin de înot, tarifele pentru studenţi sunt mult mai mici.
Reprezentantul studenţilor a spus, de exemplu, că la Universitatea Tehnică din Cluj, care beneficiază de bazin olimpic, o oră pentru studenţi şi profesori este 7 lei, pentru copii şi elevi este 10 lei, iar pentru cei din afară este de 15 lei. „Preţul la abonamentele pentru bazinul USV este mai ridicat decât şapte ore, plătite individual, de către un student care studiază în Timişoara, Cluj, Alba Iulia sau în oricare alt centru universitar din ţară care dispune de un bazin. Ca să nu mai precizăm că preţul unui abonament ar trebui să fie întotdeauna mai atractiv decât costul cumulat al aceluiaşi număr de ore, plătite individual”, este de părere Alin Filimon.
Nemulţumirea studenţilor suceveni şi poziţia lor în legătură cu preţul abonamentelor de înot sunt postate şi pe site-ul ASUS, tot acolo studenţii propunând şi o serie de soluţii pentru facilitarea accesului lor la bazin.
( 6 feb 2010, 13:04:27
Inainte mergeam in fiecare weekend la fotbal iar acum nu am mai jucat de 2 ani.
Putina lume este dispusa sa plateasca pentru sport. Nu ca nu ar avea bani dar pur si simplu nu sunt dispusi sa plateasca. Au alte prioritati de cheltuire a banilor.
Eu nu cred ca studentii nu au 8,75 lei pentru o ora de inot. Padrino e plin de studenti si acolo costa 10 lei ora de bere. Eu cred ca studentii au alte prioritati si nu vor sa-si dea banii pe inot.
Dar nu trebuie condamnati ci trebuie sa li se dea posibilitatea sa inoate aproape gratis. Domnul rector e un om intelept si probabil ca o sa ieftineasca tarifele.