Disputa privind dreptul de proprietate şi exploatare a pădurilor pe care Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina le-a câştigat printr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată de Curtea de Apel Timişoara a bifat un nou episod. Cel în care reprezentanţii Fondului au cerut Direcţiei Silvice Suceava să stopeze exploatarea de masă lemnoasă din pădurile pentru care s-a finalizat deja executarea silită.
Într-un comunicat semnat de ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi Vasile Tudor, avocat al Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava sunt atenţionaţi să stopeze exploatarea de pe suprafeţele de pădure pentru care s-au încheiat procese verbale de preluare.
Este vorba de o suprafaţă de 125.733,26 hectare de vegetaţie forestieră, care a fost predată Fondului Bisericesc, în perioada 28 ianuarie - 3 februarie 2010, de către executorul judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu până când Judecătoria Suceava a decis suspendarea provizorie a executării silite.
„Atragem atenţia reprezentanţilor debitorilor că exploatarea ulterioară predării prin executarea silită a suprafeţei de 125.733, 26 ha teren cu destinaţie forestieră constituie infracţiunea prev. de art. 108 din Codul silvic şi art. 208-209 Cod penal. Debitorii au obligaţia de a respecta hotărârea judecătorească pusă în executare, în caz contrar fiind aplicabile disp. art. 271 Cod penal privind infracţiunea de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti”, se arată în comunicatul Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.
„Suspendarea executării, valabilă doar pentru pădurile care nu sunt predate”
Reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina susţin că suspendarea executării silite decisă de Judecătoria Suceava operează numai cu privire la pădurile care nu au fost predate. Asta înseamnă 41.080,24 hectare, dintr-un total de 166.813,50 hectare la cât se referă hotărârea Curţii de Apel Timişoara.
„Hotărârea de suspendare nu produce efecte asupra proceselor verbale încheiate de executorul judecătoresc în perioada 28 ianuarie-3 februarie 2010 prin care a fost îndeplinită executarea prin predarea imobilelor în suprafaţă de 125.733, 26 ha. Actul de executare finalizat nu poate fi afectat de suspendare”, se arată în comunicatul semnat de ÎPS Pimen şi avocatul Vasile Tudor.
În acelaşi document, reprezentanţii Fondului Bisericesc le solicită celor de la Direcţia Silvică Suceava să asigure paza şi protecţia pădurilor de pe cele 125.733,26 hectare predate de executorul judecătoresc, invocând în acest sens prevederi din Codul Silvic.
„Din momentul predării silite a imobilelor în suprafaţă de 125.733,26 ha nici o persoană fizică sau juridică nu mai are dreptul de a exploata acest teren. Orice participaţie la nerespectarea hotărârii judecătoreşti şi a dreptului de proprietate a Fondului Bisericesc va atrage răspunderea penală”, se mai stipulează în comunicat.
Mai mult, reprezentanţii Fondului Bisericesc cer implicarea prefectului de Suceava în acest caz. „Considerăm că prefectul judeţului, în calitate de garant al respectării legii şi ordinii publice la nivel local, exercitând prerogativele care îi revin, va lua măsurile care se impun, şi în acest caz, pentru respectarea legalităţii şi a dreptului de proprietate al bisericii ortodoxe bucovinene”, se mai menţionează în comunicatul semnat de ÎPS Pimen şi avocatul Vasile Tudor.
Corpuri de pădure între 7 şi 20.000 de hectare
Cele 125.733,26 hectare de pădure preluate prin intermediul executorului judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu provin de la mai multe ocoale silvice din judeţ. Mărimea suprafeţelor executate silit diferă de la caz la caz, şi pleacă de la 7,365 hectare la Ilişeşti, pe raza Ocolului Silvic Solca, până la 20.414,19, la Seletin, pe raza Ocoalelor Silvice Falcău şi Brodina.
Lista completă a suprafeţelor pe care reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina susţin că le deţin în mod legal cuprinde 45 de cazuri distincte şi poate fi studiată în tabelul alăturat.
Director RNP: „Activitatea în păduri continuă normal”
Valerian Solovăstru, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), are o cu totul altă opinie despre această situaţie. El a precizat că atât exploatarea de masă lemnoasă, cât şi activitatea în pădurile aflate în administrarea Direcţiei Silvice Suceava vor continua normal.
„Legea spune extrem de clar în ce condiţii şi cui anume se predă pădurea, nu aşa cum vrea un avocat sau oricine altcineva. Suntem obligaţi să administrăm pădurile din punct de vedere silvic, iar asta înseamnă inclusiv continuarea exploatărilor de masă lemnoasă. Dacă se va decide că pădurile trebuie predate către Fondul Bisericesc, să nu-şi facă griji, pentru că vor primi integral sumele de bani rezultate din exploatare”, a declarat şeful RNP.
( 6 feb 2010, 12:35:42
Isus spune: mai bine o camila prin gaura unui ac dacat un om bogat in imparatia tatalui meu.