La mai puţin de jumătate de an de la preluarea firmei Fidelio, omul de afaceri sucevean Costel Chelaru a decis să ceară insolvenţa. Chelaru a explicat şi motivele care au stat la baza acestui act, ţinând să-i asigure pe angajaţi că nu vor fi lăsaţi pe drumuri.
Cererea privind demararea procedurilor de insolvenţă a fost depusă zilele trecute la Tribunalul Suceava, iar omul de afaceri Costel Chelaru, cel care gestiona afacerea Fidelio, a mărturisit că nu a mai găsit suficiente resurse pentru a continua activitatea.
„Am preluat Fidelio cu datorii de aproximativ 130 de miliarde de lei vechi, din care mai bine de jumătate am reuşit să le achit. Climatul economic actual şi faptul că băncile au blocat sistemul de creditare ne-au adus în imposibilitatea de a onora plăţile pe care ni le-am asumat. Afacerea era bună, dar momentul ales pentru preluarea firmei Fidelio nu a fost prea favorabil. Consumul a scăzut foarte mult, şi asta a avut ca rezultat imposibilitatea de a atinge cifrele pe care ni le-am propus iniţial. Peste toate acestea s-a adăugat şi lipsa unei creditări corespunzătoare, iar rezultatul este cel care se vede acum”, a declarat Costel Chelaru.
Eforturi pentru salvarea locurilor de muncă
Chiar dacă societatea a ajuns într-un punct critic, Costel Chelaru a ţinut să-i asigure pe angajaţi că nu vor fi trimişi acasă. „Pentru a păstra cele aproape 300 de locuri de muncă vom încerca să menţinem portofoliul de furnizori tradiţionali ai Fidelio. Astfel, vom continua să livrăm bunuri şi produse către firma care va prelua personalul şi contractele de chirie”, a explicat Chelaru.
Omul de afaceri sucevean a arătat că datoriile mari acumulate de Fidelio înainte de preluare au fost determinante în luarea deciziei de a solicita insolvenţa voluntară, aici adăugându-se şi alte probleme care au apărut pe parcurs.
Fidelio, preluată în vara anului trecut
Costel Chelaru a preluat firma Fidelio în vara anului trecut. Protocolul prevedea preluarea a 13 magazine din patru judeţe, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, cu o suprafaţă totală de 8.500 mp.
Costel Chelaru a precizat încă de la început că pentru a aduce societatea pe linia de plutire, inclusiv achitarea datoriilor către bugetul de stat şi furnizori, se aşteaptă să aibă mult de muncă. Noul proprietar al Fidelio se baza şi pe experienţa dobândită de-a lungul timpului, în calitate de administrator al firmei Adicost, care se ocupă cu distribuţia de alimente, băuturi şi cosmetice în trei judeţe, respectiv Suceava, Botoşani şi Neamţ. De altfel, Costel Chelaru a figurat şi în topul celor mai bogaţi români, fiind inclus de revista Capital în ierarhiile din 2003, când era creditat cu o avere de 7-8 milioane de dolari, dar şi din 2004, cu o avere de 5-6 milioane de dolari.