Vremuri negre se anunţă pentru societatea de termoficare a Sucevei, dar şi pentru cei aproape 800 de angajaţi ai acesteia, din care o parte vor fi concediaţi în primăvară, iar restul vor intra pentru o perioadă în şomaj tehnic.
Directorul SC Termica SA, Constantin Plăcintă, a declarat ieri că deja se lucrează la o schemă de restructurare a întregii societăţi de termoficare, astfel încât aceasta să îşi poată continua activitatea cu un număr mult mai mic de personal.
“Lucrăm la o schemă de restructurare care va fi pusă în aplicare începând din momentul în care nu vom mai furniza căldură populaţiei, adică în primăvară. Reducerea de personal este absolut necesară, pentru a ne mai putea continua activitatea, din cauza problemelor economice cu care ne confruntăm”, a declarat directorul Termica, Constantin Plăcintă.
Termica este una dintre puţinele societăţi mari de producţie existente încă în Suceava, care asigură apa caldă şi căldura municipiului, în cogenerare producând şi o parte din curentul electric livrat la nivel naţional.
Constantin Plăcintă a precizat că nu poate spune încă la cât se ridică numărul angajaţilor care vor fi disponibilizaţi, deoarece strategia de reorganizare este încă în fază incipientă, dar, din discuţiile de până acum, una dintre cele mai afectate structuri va fi cea de Termoficare, care se ocupă de partea de întreţinere şi reparaţii a conductelor de apă caldă şi căldură care traversează întreg oraşul.
Conform schemei de personal a TERMICA SA, pe partea de Termoficare lucrează în prezent 268 persoane, în vreme ce pe partea de producţie a apei calde, căldurii şi energiei electrice, sunt 527 de salariaţi.
Aproape întreg personalul rămas va intra în şomaj tehnic
O altă măsură de reducere a cheltuielilor la societatea de termoficare a Sucevei va fi trimiterea în şomaj tehnic a aproape tuturor salariaţilor rămaşi după restructurare, pentru o perioadă de două – trei luni de zile.
Asta va însemna practic o suspendare parţială a activităţii Termicii Suceava, timp în care statul va susţine de la buget plata tuturor contribuţiilor de asigurări sociale, urmând ca salariatul să primească 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. De asemenea, salariatul este scutit de plata impozitului pe venit, dar este obligat să nu renunţe la acest serviciu, putând fi rechemat în orice moment.
Această măsură a fost aplicată şi în vara anului trecut, când, prin rotaţie, mai bine de 80% din salariaţii Termicii au fost în şomaj tehnic.