Consiliul Judeţean Suceava s-a arătat, ieri, preocupat de situaţia îmbolnăvirilor de gripă cu virus AH1N1, îndeosebi în zonele de la frontiera cu Ucraina, Rădăuţi şi Siret. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, i-a solicitat directorului DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, ca în baza colaborării cu autorităţile ucrainene să afle „dimensiunea reală” a răspândirii gripei noi în Ucraina, pentru a fi luate măsuri în consecinţă în zona de graniţă, cu atât mai mult cu cât un număr mare de suceveni frecventează pieţele şi bazarul din Cernăuţi. „Cazurile de gripă nouă le-am avut la graniţa cu Ucraina, la Rădăuţi, Siret, în această zonă. Instituţional am putea şi noi face ceva, pentru că avem parteneriatul cu cei de dincolo, să ştim şi noi care este dimensiunea adevărată a ceea ce se întâmplă. Oamenii noştri se duc prin pieţe prin Cernăuţi şi nu ştim, se păzesc, nu se păzesc. Poate noi n-am ştiut dimensiunea adevărată a situaţiei de acolo, aşa cum n-am ştiut, la gripa aviară, ce era în Deltă, pentru că veneau păsări din partea cealaltă şi nu am putut niciodată afla dimensiunea adevărată a dezastrului de acolo”, a precizat Flutur. El a arătat că ştie că autorităţile din Ucraina au tendinţa de a „băga sub preş” astfel de informaţii şi a subliniat necesitatea ca autorităţile sucevene să ştie „dimensiunea reală a ceea ce se întâmplă acolo”.
Gripa cu virus AH1N1 poate afecta turismul şi afacerile
Directorul DSP Suceava a afirmat că, din ceea ce se ştie până acum, virusul gripal din Ucraina este „de o agresivitate nemaintâlnită” şi a subliniat că în nordul judeţului, apreciat ca „o zonă tampon, de contact cu Ucraina”, a recomandat în mod deosebit populaţiei să se vaccineze, ca unică metodă sigură de protecţie. Lăzăreanu a prezentat situaţia îmbolnăvirilor de gripă cu virus AH1N1 în judeţ şi a arătat că aceasta afectează în special persoanele active, cu vârste între 20 şi 50 de ani, iar în ultima perioadă au început să apară cazuri şi la femeile însărcinate. Şeful DSP a spus că, în prezent, pe fondul temperaturilor scăzute, numărul de îmbolnăviri s-a redus, dar că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri în lunile martie şi aprilie.
Preşedintele CJ Suceava a subliniat că este important ca serviciile de sănătate să fie în alertă şi a cerut directorului Lăzăreanu ca primarii din zonele de graniţă cu Ucraina să fie înştiinţaţi în scris despre riscurile bolii şi să li se ceară să fie „puţin mai atenţi”.
„S-a creat o anumită isterie despre problema asta. Te uiţi la ştiri şi vezi că la Rădăuţi şi la Siret se moare de gripă şi tu ai cerut să aduci turişti sau oameni de afaceri. Prin ceea ce fac serviciile de sănătate trebuie să arate că ştiu, că au o diagnoză corectă, că pot preveni”, a mai spus Flutur.
Până la această oră, peste 37 000 de suceveni s-au vaccinat împotriva gripei noi de la debutul campaniei, majoritatea dozelor de Cantgrip fiind administrate grupelor de populaţie considerate la risc.
De la debutul pandemiei, în judeţul Suceava au fost confirmate prin analize medicale efectuate la Institutul Cantacuzino un număr de 214 persoane cu gripă cu virus AH1N1.
Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului Suceava un număr de 53 000 de doze de vaccin Cantgrip.
( 4 feb 2010, 11:06:33
Cum sa afle DSP din Suceava situatia reala din Ukraina ?
DSP Suceava nu poate afla decat situatia oficiala declarata de Ukraina!
Cred ca domnul Flutur face o confuzie intre DSP si SIE sau poate ca pregateste o noua serie din filmul "Moartea domnului Lazareanu"!