Doi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, un paznic şi un responsabil de neutralizarea deşeurilor periculoase, au fost luaţi la bătaie, marţi seară, de trei indivizi de etnie romă, veniţi să-şi viziteze nişte cunoştinţe internate.
În timp ce salariaţii unităţii sanitare s-au ales cu leziuni pentru care vor necesita mai multe zile de îngrijiri medicale, agresorii sunt căutaţi de poliţie, incidentul fiind surprins de camerele de filmat instalate în incinta spitalului. Deşi cazurile de agresiune fizică asupra personalului unităţii sunt destul de frecvente, acesta este cel mai grav de până acum, spune conducerea spitalului, care, până în luna mai a acestui an, vrea să asigure paza şi protecţia cu o firmă specializată.
Internat la ORL, portarul atacat va fi supus unei intervenţii chirurgicale
Episodul de marţi seară s-a consumat la ora 19.45, iar prima victimă a fost paznicul de noapte, Nicu Chiteală, de 40 de ani, care în acel moment îşi făcea serviciul pe holul central de la demisolul spitalului. „Trei bărbaţi care au fost în vizită pe secţiile Ginecologie şi Pediatrie au ieşit în hol, împreună cu pacientele, la fumat. În urma lor, uşa, care este cu arcuri, s-a închis imediat, automat, iar unul dintre agresori s-a arătat iritat de faptul că portarul nu a ţinut-o. L-a lovit cu pumnul în plină figură, luându-l prin surprindere”, a arătat şeful Serviciului Administrativ din cadrul Spitalului Suceava, Gheorghe Buburuzan.
„Au sărit să mă bată fără să le zic nimic. M-au întrebat de ce-s pus aici şi mi-au tras un pumn în faţă. Nu ştiu când şi pe unde au intrat în spital, eu până la ora aia fusesem să încui uşa de la laboratorul Synevo”, a declarat paznicul atacat, care, în urma agresiunii la care a fost supus, s-a ales cu nasul rupt în două locuri, o fractură de mandibulă şi un ochi vânăt.
Nicu Chiteală lucrează de zece ani în spital, iar în urma incidentului a fost internat în secţia ORL, unde urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale.
Panică în rândul salariaţilor, care se tem şi mai mult pentru siguranţa lor
Al doilea angajat agresat de cei trei romi este Doru Dumitru, de 42 de ani, responsabil de neutralizarea deşeurilor periculoase, care, la momentul respectiv, se afla în holul principal de la demisol pentru a-şi lua o cafea de la automat. „El a apucat să se apere. A reuşit să pună un scaun între el şi agresori şi a suferit leziuni mai puţin grave”, a mai spus şeful Serviciului Administrativ.
Incidentul de marţi seară a stârnit panică în rândul salariaţilor Spitalului Suceava, care, acum, se tem şi mai mult pentru siguranţa lor, în condiţiile în care nu de puţine ori s-a întâmplat ca bolnavi sau persoane din anturajul pacienţilor să-i înjure şi chiar să-i lovească.
„Nu este normal ca într-o unitate publică, atât de mare, să fii atacat, să stai mereu cu frica-n sân. Este incredibil unde s-a ajuns, e pur şi simplu strigător la cer. Ni se cere să respectăm pacienţii şi aparţinătorii, dar pe noi cine ne respectă? Femeile care lucrează în lifturile mai izolate riscă oricând să fie strânse de gât, le găseşti moarte acolo”, spune liftierul Alin Cureleţ.
Sâmbătă, un alt paznic a fost luat de gât şi trântit de uşa pe care o păzea
La Spitalul Suceava, ultimul caz de agresiune fizică asupra unui angajat s-a petrecut sâmbătă, când un alt paznic, Gheorghiţă Spătar, a fost atacat de soţul unei paciente internate. „Venise să-şi ia nevasta şi copilul de la maternitate. I-am spus să-şi cumpere papuci de unică folosinţă, dar nu a vrut. M-a luat de gât şi m-a trântit de uşă”, rememorează portarul incidentul în care a fost implicat la sfârşitul săptămânii.
Cea mai mare unitate sanitară din judeţ asigură paza şi protecţia, inclusiv la secţia exterioară de Psihiatrie din Burdujeni, cu 14 paznici. Pe timp de zi, de serviciu sunt trei portari, iar noaptea doar unul singur.
Spitalul Suceava va angaja o firmă specializată în pază şi protecţie
Din cauza nenumăratelor probleme înregistrate de-a lungul timpului, conducerea unităţii vrea să externalizeze serviciul de pază şi protecţie, iar demersurile în acest sens au fost deja începute. „Am făcut adrese la Direcţia de Sănătate Publică, Consiliul Judeţean şi Sindicat. Aşteptăm aprobările, după care vom trimite documentaţia la ministerul de resort. Sperăm ca la 1 mai toate procedurile să fie finalizate şi să avem contract cu o societate specializată. Oamenii noştri nu au în dotare nici măcar un spray lacrimogen”, a punctat Gheorghe Buburuzan.
( 4 feb 2010, 14:48:51