Omul de afaceri Jean Valvis construieşte o fabrică de îmbuteliere apă minerală de lux în Panaci. Potrivit primarului acestei comune, Vasile Cozan, investiţia a fost începută în luna septembrie a anului trecut, fabrica urmând să fie finalizată în cursul lunii iulie 2009. Potrivit ziarului Capital, pentru a realiza această investiţie, Jean Valvis a contractat recent un credit de 9,2 milioane de euro de la BCR. Valvis a declarat, citat de Capital, că apa minerală care va fi îmbuteliată în fabrica din Panaci va fi primul produs de lux exportat din România, având calităţi unice. Trebuie spus că apa minerală care va fi îmbuteliată la Panaci este considerată de lux deoarece este colectată dintr-un izvor de apă cu dioxid de carbon natural.
La noua fabrică, Jean Valvis urmează să îmbutelieze apă carbogazoasă şi apă plată sub brandul Aqua Carpatica. În primul an de funcţionare se estimează o producţie cuprinsă între 27 şi 30 de milioane de litri, iar în al doilea an aceasta se va dubla.
Potrivit Capital, Jean Valvis s-a decis să revină pe piaţa apelor minerale din trei motive, unul dintre acestea fiind potenţialul pieţei româneşti de desfacere a apei. „De asemenea, nu sunt de acord cu strategia principalilor jucători de pe piaţă. Consider că în momentul de faţă e un gol de calitate şi am decis să revin pentru a restabili acest nivel înalt calitativ. Şi nu în ultimul rând, consider că dezvoltarea unei mărci de apă minerală de lux este o provocare. Este un excelent challenge la nivel de marketing. Vreau să duc o bătălie frumoasă la nivel de marketing cu giganţii mondiali în domeniu”, a declarat Jean Valvis pentru ziarul Capital.
Apa minerală de lux din Panaci va fi exportată în Franţa, Italia şi SUA
Fabrica din Panaci va dispune de două linii de îmbuteliere a apei minerale, una pentru PET, a cărei producţie va merge în special pe piaţa românească de retail. La acestea se adaugă şi o linie de apă minerală îmbuteliată la sticlă, destinată locaţiilor HoReCa, dar şi pentru export în ţări precum Franţa, Italia şi SUA.
În Capital se mai precizează că investiţia totală va fi de 12,5 milioane de euro, Jean Valvis folosind atât creditul contractat de la BCR cât şi fonduri proprii.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că Jean Valvis a vândut, în anul 2002, fabrica de ape minerale Dorna Apemin pentru suma de 40 de milioane de euro. Fabrica a fost cumpărată de compania Coca-Cola.
( 3 feb 2010, 17:47:43