Numărul sucevenilor care s-au vaccinat împotriva gripei noi a ajuns la 37.532, după ce în ultima săptămână alte 714 persoane s-au injectat cu Cantgrip.
Aşa a informat ieri conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a arătat că până în prezent au acceptat serul 31.560 de oameni din categoria de populaţie considerată „la risc”, 4.034 de cadre medico-sanitare, 405 elevi de liceu cu vârsta peste 16 ani, 153 de elevi de şcoală postliceală şi studenţi şi 1.380 de angajaţi din instituţii publice.
Imunizarea populaţiei cu Cantgrip continuă, au precizat ieri reprezentanţii DSP, adăugând că, odată injectat, serul oferă imunitate contra virusului AH1N1 pentru o perioadă de cel puţin doi ani, dacă tulpina nu suferă mutaţii.
În judeţ, campania de imunizare contra gripei noi a debutat cu stângul, populaţia fiind la început reticentă şi respingând în masă serul din cauza reacţiilor adverse. După episodul Toni Tecuceanu, isteria naţională a cuprins şi Suceava, iar interesul brusc pentru vaccinare al populaţiei a determinat Direcţia de Sănătate Publică să înfiinţeze centre de testare. Astfel, pe 11 ianuarie, în Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost deschis primul punct de vaccinare, destinat în principiu populaţiei neasigurate şi persoanelor din alte localităţi, care ar fi ajuns mai greu la medicul de familie.
1.650 de suceveni, vaccinaţi în centrele de testare
În prima zi de la înfiinţare, peste 300 de suceveni, cei mai mulţi care nu se încadrau în criteriile avute în vedere de autorităţi, s-au călcat în picioare pentru a se imuniza împotriva virusului gripei noi, AH1N1. Şi asta, în ciuda sfaturilor repetate de a se apela pentru vaccinare la medicii de familie. Fiindcă numărul celor care au ales să se injecteze la centrul din spital a fost neaşteptat de mare, în prima zi, DSP a împrumutat de la poliţie 1.500 de doze, pe care urma să le înapoieze a doua zi, după ce un nou transport ar fi sosit de la Bucureşti. Deşi avea o repartiţie nouă de 10.000 de doze, DSP a solicitat dublarea lor, astfel că la sediul instituţiei a mai fost trimis un lot de 23.850 de doze de vaccin Cantgrip. Toate astea, în condiţiile în care, până în data de 6 ianuarie, doar 9.808 doze din cele 29.500 repartizate iniţial fuseseră folosite.
Pentru a face faţă valului de solicitări, în următoarele zile, DSP a deschis centre noi de vaccinare împotriva gripei cu virus AH1N1, la Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Aceste puncte de lucru au fost închise, însă, la scurt timp, după ce populaţia a început să-şi mai piardă din interes. Totuşi, în cele câteva zile în care au funcţionat, la centrele de vaccinare înfiinţate în judeţ s-au imunizat 1.650 de oameni.
Centrele de imunizare, găsite inutile de medicii de familie
Măsura dispusă de DSP, de a deschide puncte de vaccinare, i-a nemulţumit pe medicii de familie suceveni, care au apreciat că centrele de testare nu şi-au dovedit utilitatea în condiţiile în care pacienţii au fost vaccinaţi de doctori care nu le ştiau istoricul bolilor şi care nu le puteau urmări evoluţia.
În judeţ, temperaturile extrem de scăzute înregistrate în ultima perioadă de timp au limitat răspândirea virusului gripei noi. Până la această oră, numărul îmbolnăvirilor prin gripă nouă a ajuns la 214, iar al deceselor la 11.
De menţionat că printre suceveni nu au apărut reacţii adverse după vaccinare şi nu au fost înregistrate nici decese suspecte post imunizare, care să sperie populaţia, chiar dacă în ţară au fost semnalate cazuri ciudate legate de administrarea vaccinului Cantgrip, pe care oficialităţile s-au grăbit însă să le nege.
Populaţia, mulţumită de cum s-a derulat vaccinarea
Pe de altă parte, pacienţii suceveni nu s-au plâns că medicii nu i-ar fi chestionat în legătură cu starea lor de sănătate atunci când le-au administrat vaccinul anti-AH1N1, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe. Oamenii au fost întrebaţi dacă au alergii, în special la ou, şi au primit şi alte informaţii necesare din partea personalului medical care le-a făcut imunizarea. La Suceava, cele mai frecvente reacţii adverse semnalate după administrarea vaccinului pandemic au constat în dureri musculare, înroşirea şi inflamarea zonei în care a fost injectat serul, greaţă, ameţeală şi febră. Nu au fost înregistrate cazuri de şoc anafilactic, care se ştie că poate provoca moartea dacă medicii nu intervin rapid.