Un prim pas pentru a stopa invazia de câini şi pisici de pe străzile Sucevei a fost făcut anul acesta, printr-o amplă campanie de sterilizare a animalelor comunitare. Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşosvchi a anunţat ieri că în cele aproximativ trei săptămâni în care municipalitatea suceveană a colaborat cu echipele fundaţiei Vier Pfoten, au fost sterilizate peste 500 de animale comunitare, câini şi pisici.
“Numărul câinilor sterilizaţi este mai mic decât cel la care speram noi, dar este foarte bun, luând în considerare condiţiile vremii din această perioadă a anului. Cei de la Vier Pfoten vor pleca în altă parte, dar în urma discuţiilor avute cu ei, a rezultat că au fost încântaţi de această colaborare dintre noi şi vor să revină la începutul lunii martie. Sperăm ca atunci vremea să fie mai bună şi să reuşim să sterilizăm mai mulţi câini”, a declarat ieri Lucian Harşovschi.
În toate aceste cazuri, după operaţie, animalele au fost returnate în zonele de unde au fost ridicate, pentru a-şi păstra aceleaşi teritorii, o strategie menită să împiedice venirea de noi câini vagabonzi sau pisici fără stăpâni.
Piedici puse campaniei de sterilizare
Acţiunea de sterilizare a câinilor comunitari s-a lovit şi de ignoranţa şi reticenţa unor iubitori de animale, care, în mai multe rânduri, au împiedicat ridicarea câinilor de pe lângă blocuri ori din preajma unor societăţi comerciale.
“Din păcate am avut şi probleme cu cei care au în preajma lor câni comunitari, în special cu agenţi economici, care nu au permis strângerea câinilor, un asemenea caz fiind cel al lucrătorilor de la staţia de transformare de 110 KV de la intrarea în municipiu, care de două ori ne-au împiedicat să prindem şi să sterilizăm câinii din acea zonă”, a precizat viceprimarul Sucevei.
Chiar dacă acum animalele sterilizate au fost returnate pe stradă, în timp, campania începută anul acesta va duce la o micşorare a numărului de animale fără stăpân, prin stoparea înmulţirii lor necontrolate.
“Cred că vom începe să vedem roadele acestei acţiuni în trei – cinci luni, pentru că animalele sterilizate vor rămâne pe străzile municipiului, iar noi vom continua acţiunea de prindere a câinilor care nu sunt sterilizaţi, aceştia urmând să ajungă la adăpostul din lunca Sucevei. În acest fel vom limita înmulţirea acestor animale, mai ales că vom continua aceste campanii de sterilizare”, a precizat Lucian Harşovschi.
Operaţiile de sterilizare a cânilor şi pisicilor comunitare au fost gratuite, singurele cheltuieli ale municipalităţii sucevene fiind cele cu hrana, cazarea şi transportul membrilor echipelor de prindere şi sterilizare a animalelor de pe străzi.
( 3 feb 2010, 11:53:40