Sucevenii care se vor apuca anul acesta să-şi izoleze singuri apartamentele, fără a avea autorizaţie de construcţie eliberată de primărie, riscă amenzi chiar şi de 100.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.
Dacă anul trecut, la o mulţime de blocuri din Suceava s-au făcut astfel de lucrări, după cum a vrut fiecare, fiind o adevărată debandadă, care a creat monstruozităţi urbanistice, în care blocurile au căpătat tot felul de petice de izolaţie, doar pe câte un apartament sau două, ori au fost făcute cu fel de fel de culori ţipătoare, uneori de-a dreptul hilare, anul acesta, toate aceste lucrări nu doar că sunt interzise, dar vor fi şi aspru sancţionate de autorităţile locale.
Legea de autorizare a construcţiilor, modificată la finele anului trecut
Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc, care coordonează activitatea de urbanism, a venit ieri în faţa reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, la şedinţa lunară organizată la sediul primăriei, anunţându-i să fie foarte atenţi la ce lucrări de acest gen se fac anul acesta, pentru că riscă să fie amendaţi, la un loc cu cei care fac lucrarea de izolare în mod ilegal.
“Toate lucrările de anvelopare termică a blocurilor pot fi făcute doar în baza unei autorizaţii de construire. Legea spune acum că este nevoie de autorizaţie de contrucţie. Până de curând, în aceeaşi lege scria clar că nu este necesară această autorizaţie, în cazul izolărilor termice care se făceau fără mansardarea blocului, dar din cauza derapajelor apărute, care creează un adevărat haos urbanistic în întreaga ţară, a fost modificată”, a anunţat Viorel Seredenciuc.
Viceprimarul Sucevei a dat ca exemplu de lucrări inestetice şi chiar dăunătoare tuturor locatarilor blocului cazurile în care, în loc să se izoleze termic întreaga scară sau întreg blocul, s-au izolat doar mici porţiuni, fiecare în altă culoare, după cum a vrut fiecare.
Legea care va lovi puternic la buzunar pe cei care vor încerca şi anul acesta să îşi izoleze blocul, ori doar porţiuni din el, pe cont propriu şi fără a avea vreun act de urbanism, este legea 50/1991, modificată la finele anului trecut.
În cazul blocurilor de locuinţe, noua formă a legii prevede expres necesitatea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru a face lucrări precum izolarea termică, iar aceasta poate fi obţinută doar dacă se izolează întreaga scară de bloc sau blocul în întregime.
Fără amenzi pentru izolările termice făcute anul trecut
Sucevenii care au făcut astfel de lucrări de izolare termică anul trecut, ori în anii anteriori, nu vor păţi nimic, pentru că legea nu se aplică retroactiv, dar cei care calcă strâmb de anul acesta, vor plăti scump iniţiativa lor.
“Vorbiţi cu cei care au de gând să izoleze termic blocul, să vină întâi la primărie, să scoată certificatul de construcţie şi să li se spună exact de ce au nevoie pentru a face lucrarea. În cazul în care nu se respectă paşii legali, vom amenda firma care lucrează, cei care au comandat lucrarea şi chiar asociaţiile de proprietari”, a declarat viceprimarul Viorel Seredenciuc.
Conform legii 50/1991, pentru lucrările de izolare termică, modernizare şi reabilitare a blocurilor, executate fără autorizaţie de construcţie, amenda este cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.
( 3 feb 2010, 11:24:23
In loc sa fim ajutati civilizat de catre primarie si de conducerea tarii, sa ne gospodarim cu cheltueli cit mai putine, suntem amenintati, luati ca infractori!
Iata ca mai apare inca o taxa!
Suntem pusi sa plitim cit nu face, cu fel de fel de taxe, parca am fi dusmani...
Ce tara este asta!?
Sa va fie rusine!