Într-un oraş sufocat de lipsa locurilor de parcare, cel puţin o sută de autoturisme cu care nu se mai poate circula de ani de zile ocupă inutil parcările blocurilor, trotuarele sau chiar porţiuni de stradă, pe unde ar fi trebuit să se circule.
Conform evidenţelor Primăriei Suceava, numai anul trecut au fost identificate 75 de autovehicule abandonate, cărora le-au fost găsiţi şi proprietarii, fiindu-le transmise somaţii să le ridice de acolo şi să nu mai ocupe inutil spaţiul public.
Numai că, pe teren, numărul hârburilor cu care nu se mai poate circula, dar de care proprietarii nu se grăbesc să scape, pentru că le ţin în stradă, nu le ocupă loc în casă, este cu mult mai mare.
În fiecare cartier există zeci de maşini care nu au mai fost scoase din parcare de ani de zile, care iarna sunt acoperite sub un morman imens de zăpadă, iar vara sunt pline de praf, de vin copiii şi fac desene pe ele sau scriu ironic “Spală-mă!” pe parbrizul lor. Multe sunt reprezentante ale primelor modele Dacia, cu caroseria “mâncată” de rugină, Trabant-uri sau Lada – mărcile străine de pe vremuri, dar şi autoturisme ceva mai noi, aduse din afară, la preţuri second-hand, în care proprietarii s-au săturat să mai bage bani să le repare şi le ţin doar de decor.
Maşinile abandonate, mutate dintr-un loc în altul
Reprezentanţii Primăriei Suceava, care se ocupă de identificarea şi ridicarea maşinilor abandonate pe străzi, recunosc că numărul real al acestora este mult mai mare, pentru că, de cele mai multe ori, munca le este îngreunată de proprietari, care nu vor să renunţe definitiv la ele.
“Obligaţia noastră este să identificăm proprietarii şi să-i somăm să ridice maşinile abandonate în stradă, să le ducă la REMAT sau în alt loc, unde să nu încurce pe nimeni. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei, după ce primesc somaţia, mută maşina, dar numai câţiva metri, pe o altă stradă, sau undeva după blocuri, să nu mai fie atât de vizibilă, şi atunci trebuie să o luăm din nou de la capăt. Alţii s-au învăţat deja, le mai umflă roţile şi le mai curăţă de zăpadă sau de mizerie, iar atunci când venim să le spunem că nu au mai circulat cu ele de foarte multă vreme, ne contrazic imediat”, spune Ştefan Vasincu, şeful biroului Străzi, care răspunde şi de această activitate.
Anul trecut, 13 dintre autoturismele abandonate pe străzi, ridicate de Primărie şi duse la cimitirul de maşini din Iţcani, au fost vândute la REMAT drept fier vechi, încasându-se câte 160 de lei de fiecare. Dacă proprietarii lor ar fi venit să îşi răscumpere maşina ridicată de pe stradă, ar fi avut de plătit aproape 600 de lei de fiecare, lucru care nu s-a întâmplat. Alte şase maşini, ridicate anul trecut de pe străzi, vor ajunge tot la fier vechi, după ce va trece perioada legală de aşteptare.