Frumuseţea locurilor dar şi bogata faună a judeţului Suceava a devenit proverbială în rândul vânătorilor străini, care, odată ce au venit aici, revin, iar şi iar, atraşi ca de un magnet uriaş.
Aşa s-a întâmplat şi cu un grup de spanioli, care a venit prima dată în Suceava, la vânătoare de urşi şi mistreţi, la finele anului 2009. Încântaţi de experienţa anterioară, aceştia au revenit, săptămâna trecută, vânătoarea lor luând sfârşit abia ieri, când au plecat spre avion, pentru a se întoarce acasă.
Speranţele lor, de a vâna lup, una dintre cele mai dificile vânători, datorită inteligenţei şi simţurilor foarte dezvoltate ale acestor animale, nu s-au împlinit, în ciuda zilelor de stat la pândă şi a goanelor prin pădure. În schimb, cei şapte vânători spanioli au avut parte de 29 de mistreţi, pe care i-au vânat pe raza ocoalelor silvice Moldoviţa, Putna, Marginea şi Adâncata.
Şeful biroului de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, Cristian Tomniuc, care i-a însoţit pe vânătorii străini pe toată perioada şederii lor în judeţ, a declarat că, din taxele de vânătoare au fost încasaţi 11.400 de euro, în vreme ce aproape încă 4.000 de euro vor fi câştigaţi din vânzarea cărnii de mistreţ.
„Sunt vânători iscusiţi, care apreciază vânătoarea în pădure, în liber, deşi aceasta este mult mai grea. Au avut parte şi de o vreme destul de dificilă, cu temperaturi de -25 de grade Celsius, dar, cu toate acestea, au plecat de aici cu gândul să revină cât mai curând, în primăvară, atunci când se deschide sezonul la cocoşi de munte”, a precizat Cristian Tomniuc.
Judeţul Suceava are cele mai mari suprafeţe de pădure din ţară, peste 50% din suprafaţa totală, motiv pentru care şi vânatul este numeros, ceea ce atrage anual zeci de vânători străini, în special germani, austrieci, spanioli şi cehi.