Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2010 - Anul XV, nr. 26 (4317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Luptă la baionetă

Direcţia Silvică şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, război total pentru păduri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Discuţiile paşnice şi identificarea unor soluţii normale pentru retrocedarea pădurilor câştigate în instanţă de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina sunt de domeniul trecutului. Între reprezentanţii Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina şi statul român, prin conducerea Direcţiei Silvice Suceava, s-a declanşat un război al declaraţiilor după ce primii au demarat procedurile pentru a intra în posesia celor 166.613 hectare de păduri.

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a criticat modul în care reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina încearcă să pună în aplicare hotărârea Curţii de Apel Timişoara prin care Fondul, fundaţie constituită din mai multe persoane fizice, a dobândit dreptul de proprietate pentru 166.613 hectare de pădure, 150 de clădiri şi peste 1.000 de kilometri de drumuri forestiere. Miheţiu a declarat că a primit din partea executorului judecătoresc Marius Georgel Sarmis Cîmpulungeanu un grafic care prevede ca toate aceste bunuri să fie predate Fondului în maxim opt zile, lucru care în opinia lui nu este realizabil din motive strict tehnice.
„Procedural este extrem de complicat. Discutăm de identificarea cadastrală şi dacă ne amintim cum arată hotărârile instanţelor cuprinse pe zeci de pagini în care sunt înşiruite parcelele cadastrale. Există evidenţe de identificare silvice, bornele noastre, pichetajul amenajistic, hărţile amenajistice care nu au de a face cu evidenţele cadastrale decât printr-o lucrare complexă a unui expert, lucrare pe care noi nu ne-am însuşit-o, nu o cunoaştem şi suntem curioşi, dacă ea există, în ce constă şi cum poate conduce la o astfel de operativitate în punerea în aplicare a acestor hotărâri”, a explicat Miheţiu.

 

Silvicultorii îşi fac griji pentru ziua de mâine

Şeful silvicultorilor suceveni a arătat că delegaţi ai fundaţiei, împreună cu executorul judecătoresc, au descins deja la unele ocoale silvice pentru a prelua pădurile, ţinând să atragă atenţia că cei care încalcă dispoziţiile legale în vigoare vor da socoteală în faţa legii. „Atât profesional cât şi economic afirm că suntem supuşi unor agresiuni, activitatea noastră este subminată de aceste discuţii, de aceste descinderi, de aceste atitudini agresive care fac rău calităţii actului de administraţie silvică şi ne afectează financiar prin rezultatele obţinute la licitaţii, prin reţinerile pe care le au agenţii economici în a contracta masă lemnoasă de la Direcţia Silvică. Colegii noştri îşi pun tot felul de întrebări, nu reuşesc să se focalizeze pe problemele profesionale, îşi fac griji pentru ziua de mâine”, a declarat Mihai Miheţiu. El a mai spus că este convins de faptul că persoanele care primesc o solicitare din partea Bisericii „au o doză de subiectivism” atunci când judecă astfel de cauze. „I-aş ruga să facă danii şi acte de binefacere cu averea lor personală, şi nu cu averea statului”, a mai spus directorul Direcţiei Silvice.

 

Poziţia ÎPS Pimen

Pentru prima dată de la pronunţarea hotărârii judecătoreşti de la Curtea de Apel Timişoara, ÎPS Pimen, membru al Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, împreună cu instituţia pe care o păstoreşte, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a exprimat un punct de vedere oficial. Acesta a fost transmis redacţiei prin intermediul avocatului Vasile Tudor, cel care s-a implicat în toate procesele prin care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a solicitat retrocedarea unei suprafeţe de 192.000 de hectare de vegetaţie forestieră.
„Executarea unei hotărâri judecătoreşti nu constituie o agresiune la adresa debitorului. Potrivit art. 371 C. proc. civ., obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe se aduce la îndeplinire de bunăvoie şi numai în caz contrar prin executare silită. Conform art. 387 alin. 2 C. proc. civ., dacă în termenul arătat în somaţie debitorul nu-şi execută obligaţia de bunăvoie, executorul judecătoresc va proceda de îndată la executarea silită. Cum Statul român şi R.N.P. – Direcţia Silvică Suceava nu şi-au îndeplinit de bunăvoie în termenul prev. de art. 578 C. proc. civ. obligaţia de predare către F.B.O.R. a imobilelor individualizate în dispozitivul sentinţei civile nr. 537/13.03.2007 a Tribunalului Suceava, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 311/14.12.2009 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, la data de 28.01.2010 s-a trecut la executarea silită”, se arată în punctul de vedere al reprezentanţilor Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina.
Avocatul Vasile Tudor a arătat că actele de executare silită îndeplinite de executorul judecătoresc, cu deplina respectare a regulilor procedurale, nu constituie o „atitudine agresivă” decât în statele în care autorităţile ignoră şi nu respectă actul de justiţie ori finalizarea acestuia prin executare.
„Autorităţile silvice ar fi trebuit să execute de bunăvoie hotărârea judecătorească şi nu să afirme că executarea reprezintă o <agresiune> şi o <subminare> a activităţii. Este ridicol să se afirme că executarea hotărârii judecătoreşti este echivalentă unor <danii şi acte de binefacere> făcute de cei care judecă <anumite solicitări din partea bisericii>”, se menţionează în punctul de vedere acceptat şi de ÎPS Pimen.

 

„De ce această lipsă de operativitate?”

Avocatul Vasile Tudor a ţinut să amintească faptul că România a fost condamnată de mai multe ori la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru motive similare.
„În jurisprudenţa Curţii Europene dreptul la executarea hotărârilor judecătoreşti definitive reprezintă un corolar al dreptului de acces la justiţie, iar Statului, în calitate de deţinător al forţei publice, îi revine obligaţia de a lua toate măsurile pentru a se putea ajunge în mod rezonabil la executarea hotărârilor judecătoreşti. În mai multe cauze în care România a fost condamnată, justiţia europeană a afirmat că întrucât administraţia constituie un element al Statului de drept, iar interesul Statului se identifică cu cel al unei bune administrări a justiţiei, refuzul acestuia de a executa o hotărâre judecătorească, omisiunea executării ori executarea cu întârziere lipseşte de orice semnificaţii garanţiile acordate de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Reamintim domnului director al Direcţiei Silvice Suceava şi faptul că în ziarul Monitorul de Suceava din data de 15 decembrie 2009 a afirmat că <din punct de vedere al amplasamentului nu este nici o problemă, pentru că se ştiu exact suprafeţele care vor fi retrocedate în baza hotărârii Tribunalului Suceava>. Şi atunci de ce ar trebui o <lipsă de operativitate> în executarea unei hotărâri judecătoreşti pronunţată într-un proces care a durat nouă ani?”, se întreabă reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina.

 

Executor judecătoresc: „Noi nu facem decât să respectăm hotărârile judecătoreşti”

Şi executorul judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu a afirmat că toate procedurile care sunt urmate în acest moment sunt în conformitate cu prevederile legale. „Nu sunt acţiuni în forţă şi nu poate fi vorba de nici un fel de agresiune, atâta timp cât doar le-am adus la cunoştinţă că punem în aplicare o hotărâre judecătorească. Am fost la câteva ocoale silvice, angajaţii de acolo ne-au spus că nu au nici un mandat pentru a semna vreun act, aşa încât, după ce vom identifica toate suprafeţele, le vom înmâna celor de la Direcţia Silvică Suceava şi procesele verbale. Din acel moment, acestei instituţii îi revine sarcina de a asigura paza pentru o anumită perioadă”, a explicat Sarmis Cîmpulungeanu.
Executorul judecătoresc a ţinut să precizeze că procedura este laborioasă şi de durată, iar totul este prelungit artificial din cauza lipsei totale de colaborare din partea Direcţiei Silvice Suceava. Cîmpulungeanu a mai adăugat că identificarea suprafeţelor care vor fi predate Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina se face în baza hotărârilor judecătoreşti şi a bornelor silvice, iar corelarea este asigurată de un specialist al Geosit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţia Silvică şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, război total pentru păduri.
 Vizualizări articol: 1248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.09/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 11 voturi
Direcţia Silvică şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, război total pentru păduri2.1511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
( 2 feb 2010, 11:33:04
Frumos de tot!!! Ne intoarcem in Evul Mediu.... Sunt curios peste 10 ani cate hectare din acestea retrocedate vor mai fi in picioare...Tara de "shit"....
2.   PADUREA NOASTRA trimis de
( 2 feb 2010, 11:33:24
Nu se stie inca exact ce se va intampla si pe ce maini va ajunge frumoasa noastra padure insa dorinta tuturor cetatenilor e aceia de-a vedea padurea in continuare verde si-n picioare,nu asa cum isi doresc unii patroni impreuna cu unii padurari care-si doresc s-o taie de tot....poate ca cei de la fondul bisericesc o sa aiba mai mare frica de d-zeu si n-o vor taia asa cum au taiat-o astia in ultimii 2-3 ani.
3.   Padure draga padure... trimis de
( 2 feb 2010, 12:37:52
Nu uitati ca odata cu acesta retrocedare,se da peste cap un intreg lant trofic(daca poate fi numit asa),de la sefii directiilor silvice,pana la mult "adoratii" padurari,carora li-i s-au dedicat atatea melodii de-a lungul timpurilor... Sa nu-i uitam si pe acei care datorita sistemului,si-au putut deschide gatere si au produs in draci in ultimii ani(cu ce lemn??? si de unde???) Daca se pune in aplicare hotararea judecatoreasca,multi Piranha vor trebuii sa se reprofileze,si nu uitati ca e criza... Deci,hai sa l-e plangem de mila,si sa n-e rugam, sa poata sa isi gaseasca o alta ocupatie,cel putin la fel de profitabila,cum au avut-o si pana acuma.

Despre cum va fi gospodarita padurea de acum incolo... de catre "popi",(daca o vor putea recupera)ramane de vazut,insa e clar ca vor fi mult mai milosi cu codrii,decat au fost asazisii stapani de pana acum.Sa nu uitati,daca e frica de Dumnezeu,atunci e cumpatare in tot si in toate...

3.1  RE: Padure draga padure... trimis de
( 2 feb 2010, 12:43:20
PS... (propun cititorilor acesti articol,infiintarea unui cont pentru ajutorarea padurarilor,sefilor ocoalelor silvice,si nu in ultimul rand patronilor zecilor de gatere din judetul Suceava,care o sa trebuiasca sa traga obloanele odata cu aceasta retrocedare(si-asa le mergea prost,caci nu se mai cumpara cheresteaua inspre Constanta>>> la arabi)(fiti milosi,caci nu se stie niciodata...)
4.   Popi trimis de
( 2 feb 2010, 12:53:35
de acum sa vedeti gatere la fiecare manastire si popi in masini de teren !!!!!!!!
4.1  RE: Popi trimis de
( 2 feb 2010, 16:08:33
o manastire nu taie padurea in halul unei firme ce exporta cherestea !!
5.   Tot cu padurari! trimis de
( 2 feb 2010, 13:36:40
Nu stiu de ce cred unii ca padurea va fi gestionata de popi. Si padurarii isi vor pierde favorurile. Padurea va fi gestionata TOT DE PADURARI, tot prin sefi de ocoale silvice si tot prin directori s.a.m.d., ca asa ii legea romaneasca. Numai ca vor lucra la privat. Iar lemnul va fi taiat tot de gateristi. Aceeasi gateristi. Sau o parte din ei, ca de, nu toti sunt la fel de milostivi. Si toti vor juca cum vor vroi popii. Ca-s de-acuma la patron. Sau la mai multi patroni ca-s vre-o 20. 1000Km de drum forestier! Pai te urci aici si treci de Wiena si nu iesi de pe drumul ce l-au primit. Nici nu pot sa-mi imaginez cat inseamna padurea deservita de acest drum.

Cidat e ca popii nu vorbesc ca si cum ar fi proprietari. Ei spun ca instanta le-a dat castig de cauza. Dar oare a fost cu adevarat a lor?
6.   Culmea trimis de
( 2 feb 2010, 14:28:09
Cand au aparut pasapoartele biometrice popii au sarit repede la scandal ca are numarul deavolului 666 in codul de bare, dar acuma cand au de primit 166613 hectare de padure nu mai zic nimic de numarul deavolului?
6.1  RE: Culmea trimis de
( 2 feb 2010, 16:09:43
informeaza-te , esti praf .
6.2  RE: Culmea trimis de
( 3 feb 2010, 18:07:37
Parol : esti haios de prost informat.

Ai facut o analogie de clasa a II-a. Bravo!
7.   Nestiinta trimis de
( 2 feb 2010, 15:49:58
ore cei ce comenteaza nu traiesc in judetul suceava ce popii de pe acum au gatere !
8.   :))) trimis de
( 2 feb 2010, 16:16:18
sunteti oameni de nimic care va luati de preoti , n`aveti minte nici c�t o graunta .. care`i fara de pacat , s`arunce primul piatra ..asa ca n`o mai faceti pe atotstiutorii !!!!
9.   Respecta legea? trimis de
( 2 feb 2010, 16:20:15
retrocedarea proprietatilor catre vechii proprietari......

art.16 din constitutia Romaniei...nimeni nu e mai presus de lege...

de ce taraganeaza retrocedarea padurarii???

ca fara loc de munca nu raman,doar e nevoie de cei ce gestioneaza,intretin.....

sau invatat sa fure..vb aia ca in codru....

le e frica de stapan[proprietar]
10.   Milostenie trimis de
( 2 feb 2010, 17:42:13
toti nu vedeti decat evlavia popilor din romania dar nici unu nu vede ce masini sau laptopuri au. din cate stiu eu ei primesc salarii de la stat, dupa ce se apuca de afaceri pe lemn vor mai primi salrii de la stat?

de acum vor fi popi patroni.
11.   HA HA! trimis de
( 2 feb 2010, 18:09:49
Orunde ar fi padurile tot se taie.Ori ca le administreaza popi sau statul, important ar fi macar sa se gandeasca si la plantarea suprafetzelor defrisate.
12.   De ce la popi se pune in posesie????????????? trimis de
( 2 feb 2010, 19:37:21
de ce la popii se pune in posesie hotariirea si la oamenii nu?Sunt hotariri definitive si inrevocabile,obligare de punere in posesie cu daune si nimeni de la directia silvica ,prefectura nu face nimic.Fac apel la Monitorul de suceava sa se intereseze si sa publice cite hotariri definitive si inrevocabile sunt pe raza comunei Ulma si nimeni nu face nimic.
13.   Rusine... trimis de
( 3 feb 2010, 10:02:28
Vad ca toti preotii dreptcredinciosi vor padure numaidecat si inca la termen,in 8 zile,dar cu bisericile greco-catolice pe care ei le tin in continuare din 1990 pana azi inca neretrocedate cum ramane?IPS Pimen cand vom auzi din gura Inalt Prea Sfintiei voastre o decizie corecta si dreapta de a da inapoi greco-catolicilor bisericile de la Moldovita si Campulung Moldovenesc?Insa de un singur lucru mi-e frica si anume ca asa cum nu va ajung padurile asa nu o sa va ajunga nici bisericile.Iubiti slujitori ai altarului nu uitati ca preotia este o vocatie si nu o meserie si cu atat mai putin o afacere.
14.   Sa asteptam cu rabdare trimis de
( 3 feb 2010, 10:50:55
Sa avem rabdare pana se retrocedeaza suprafata amintita si dupa o perioada de un an sau doi o sa putem exprima comentarii la adresa noilor proprietari Pana atunci nu aruncati cu pietre ca nu stiu daca sunteti asa de fara de pacat incat sa aveti Dreptul de o jigni, , Popi ". In alta ordine de idei ca vrea sa fac apel la autoritati sa urgenteze punerea �n aplicare o hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile la cei peste 700 de detinatori de Astfel de hotar�ri. toti Rog de �ngrijire Sant �n aceasta situatie sa faca Fron comun si sa ceara sa se respecte LEgea
15.   Remediati trimis de
( 3 feb 2010, 11:05:03
VA ROG SA remediati Afisarea corecta o ONU textului scris nu sa apara scris al ONU text de ca de un analfabet. Altfel ne lezati Dreptul de a ne exprima corect in limba romana. Interveniti neintarziat la acest aspect. Am colaborat si cu alte site-uri dar nu mi sa intamplat sa-mi distorsioneze scris textul. Va rog sa va conformati.
16.   Cuibul de viesi trimis de
( 3 feb 2010, 15:24:05
Daca se ajunge la retrocedare efectiva atunci in mod sigur vor fi afectate interesele unor cuiburi si din cate se observa deja au inceput sa bazaie amenintator. Intro tara cu adevarat democrata hotararile judecatoresti definitive si irevocabile ar trebui sa fie aplicate fara nici o discutie insa la noi nu am ajuns inca la acel stadiu si trebuie sa avem rabdare ca pana la urma se vor reaseza lucrurile in fagasul normal dar nu stiu daca vom ajunge ziua aceia, fiindca multi dintre cei care au hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sunt oameni in varsta. As ruga conducerea ziarului Monitorul sa se implice in aceasta problema ca are o influienta mult mai mare decat noi cei care suntem in cauza. Va multumesc anticipat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei