Şefii instituţiilor deconcentrate din Suceava au fost informaţi, la întrunirea Colegiului Prefectural de la sfârşitul lunii ianuarie, asupra procedurilor de rechiziţie în caz de necesitate. Potrivit datelor prezentate de şeful comandantului Centrului Militar Judeţean Suceava, locotenent colonel Mugurel Anton, rechiziţia de bunuri şi prestările de servicii reprezintă “măsura excepţională prin care organele autorităţii publice împuternicite prin lege obligă agenţii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile”, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Bunurile sunt rechiziţionate în interes public şi sunt puse la dispoziţia forţelor destinate apărării naţionale sau a autorităţilor publice, la declararea mobilizării generale sau parţiale ori a stării de război, la instituirea stării de asediu sau de urgenţă, precum şi în caz de concentrări, exerciţii şi antrenamente de mobilizare ori pentru prevenirea, localizarea, înlăturarea urmărilor unor dezastre, cât şi pe timpul acestor situaţii.
În caz de necesitate, Centrul Militar Judeţean Suceava rechiziţionează mijloace de transport auto, sisteme de comunicaţii şi de telecomunicaţii, surse de alimentare energetice, tehnică de calcul, de construcţii, carburanţi-lubrifianţi, utilaje şi materiale pentru transportul şi depozitarea acestora, clădiri, terenuri, materiale pentru preparat, servit, distribuit şi transportat hrană.
Bunurile sunt rechiziţionate de la proprietarii sau deţinătorii lor legali şi trebuie să aibă starea tehnică şi de calitate necesară folosirii lor în scopul pentru care se rechiziţionează. Odată cu bunurile rechiziţionate se predau şi echipamentele aferente, fără de care nu pot fi utilizate.
Specialiştii pot fi chemaţi să presteze servicii în interes public, până la vârsta de 65 de ani bărbaţii şi 60 de ani femeile
În ceea ce priveşte prestările de servicii în interes public, pot fi chemate persoanele apte de muncă, în vârsta de 16-60 de ani bărbaţii şi de 16-55 de ani femeile. Unii specialişti, ca medici, ingineri, subingineri, tehnicieni, economişti, farmacişti, asistenţi medicali etc., pot fi chemaţi să presteze servicii în specialităţile lor şi peste limita maximă de vârstă prevăzută, dar nu mai mult de 65 de ani bărbaţii şi de 60 de ani femeile. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor.
Firmele, instituţiile publice şi celelalte persoane juridice sunt obligate să ţină evidenţa bunurilor rechiziţionabile pe care le au în proprietate sau în folosinţă legală, conform normelor prevăzute de lege, privind evidenţa bunurilor din patrimoniul lor şi să comunice prefectului şi centrului militar date privind stocurile, starea şi caracteristicile acestora. Schimbările survenite în evidenţa şi în starea bunurilor cuprinse în planul de rechiziţii aprobat se comunică de către proprietarii sau deţinătorii legali, semestrial, iar Statul Major General şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale efectuează controale la agenţii economici, la autorităţile administraţiei publice, la celelalte instituţii publice şi la alte persoane juridice şi fizice pentru a verifica modul de ţinere a evidenţei, a stării tehnice şi de întreţinere a bunurilor supuse rechiziţiei.