Jumătate dintre tinerii reţinuţi acum două zile de poliţiştii de la Crimă Organizată îşi vor petrece luna februarie în arest. Decizia a fost luată ieri de Judecătoria Rădăuţi, dar soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Suceava.
După audierea celor 11 tineri săltaţi în timpul descinderilor domiciliare, procurorul de caz a decis că doar cinci dintre ei trebuie duşi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
Este vorba de Cezar Dumitru Hnatiuc, în vârstă de 21 de ani, din Siret, acuzat de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, furt calificat, complicitate la falsificare de monedă, complicitate la înşelăciune, ultraj contra bunelor moravuri, lovire sau alte violenţe, Ciprian Bobu, de 24 de ani, din Siret, cercetat pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, furt calificat, ultraj contra bunelor moravuri, lovire sau alte violenţe, Cătălin Ştefan Cozmiciuc, de 21 de ani, din Siret, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, furt calificat, falsificare de monedă, Andrei Marin Sfichi, de 20 de ani, din Siret, acuzat de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, furt calificat, complicitate la falsificare de monedă, complicitate la înşelăciune şi rădăuţeanul de 24 de ani Mihai Mirel Simota, acuzat de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi furt calificat.
La finalul şedinţei de judecată, magistraţii Judecătoriei Rădăuţi au decis să-i aresteze pe cei cinci pentru o perioadă de 29 de zile.
„În cazul celorlalte şase persoane implicate în acest caz urmează să se ia o măsură limitativă de libertate, şi anume, interzicerea părăsirii localităţii”, a declarat Viorel Damu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.
Trei maşini, ridicate pentru cercetări
În afara audierilor şi a propunerilor de arestare preventivă, anchetatorii au continuat să adune şi alte probe pentru a le putea depune la dosar.
„În cauză au fost ridicate, în vederea cercetărilor, trei autoturisme ce au fost folosite de suspecţi în activitatea infracţională. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere a tuturor participanţilor”, a declarat inspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.
Cele trei maşini se adaugă „arsenalului” deja confiscat de poliţişti cu ocazia celor 17 percheziţii de joi. În urma acestor acţiuni, au fost ridicate laptop-uri şi unităţi centrale de calculator, medii de stocare a datelor, 4.660 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, staţii de emisie-recepţie, telefoane şi aparatură pentru falsificarea monedelor, precum şi suma de 30.770 de lei.
Cum funcţiona gruparea
Gruparea care a fost destrămată de oamenii legii acţiona în două direcţii. Una dintre acestea era punerea în circulaţie de grivne (n.r. – moneda naţională a Ucrainei) falsificate, iar a doua priveşte furtul ţigărilor introduse ilegal în ţară de contrabandiştii din zona Siret.
În cazul falsificării grivnelor s-a stabilit că este vorba de circa 100 de bancnote în valoare de 50 şi 100, pe care membrii grupării le vindeau, la preţuri mai mici faţă de cele practicate la casele de schimb valutar, unor cetăţeni care călătoreau în Ucraina.
Furtul de ţigări se petrecea din depozitele clandestine pe care contrabandiştii le înfiinţau înainte de a-şi valorifica marfa. Contrabandiştii erau urmăriţi şi apoi membrii grupării intrau ilegal în acele depozite, de unde furau ţigările, mizând pe faptul că păgubiţii nu vor depune reclamaţii deoarece se simţeau cu musca pe căciulă.