Gerurile din ultima perioadă au condus la formarea unor imense aglomerări de sloiuri de gheaţă pe râul Bistriţa. Din acest motiv, gospodăriile din mai multe localităţi situate pe cele două maluri ale râului pot fi inundate în cazul în care apar modificări importante, în special în privinţa încălzirii vremii.
Deocamdată, situaţia cea mai alarmantă pare a fi pe raza oraşului Broşteni. Aglomerările de gheaţă au format un adevărat baraj natural, iar orice creştere a debitului râului Bistriţa poate schimba cursul apei direct prin casele oamenilor.
Tonele nesfârşite de sloiuri sunt monitorizate permanent, iar autorităţile sunt cu un ochi pe albia râului Bistriţa, iar cu celălalt pe termometre. Primele semne de alarmă au apărut miercuri, după ce meteorologii au anunţat că temperaturile vor creşte semnificativ. Nu s-a întâmplat aşa, ba, dimpotrivă, joi dimineaţă a fost mai frig cu aproximativ 4 grade Celsius faţă de ziua anterioară. Nu a fost decât o amânare a stării de alertă, pentru că prognozele meteo indică în continuare încălzirea vremii.
În atari condiţii, pregătirile pentru intervenţie în vederea degajării albiei şi creării unui culoar de curgere a apei sunt în derulare.
„Avem două utilaje trimise de la Prefectură, forţe proprii de la primărie, precum şi un reprezentat al ISU Vatra Dornei. Deocamdată, situaţia este staţionară, dar pericolul există şi trebuie să fim atenţi la orice mişcare a sloiurilor de gheaţă”, a declarat primarul Stelian Chirilă.
Între timp, reprezentanţii Direcţiei Apelor Române au prelungit atenţionarea hidrologică până pe 3 februarie. „Se vor menţine blocajele de gheţuri formate anterior pe râul Bistriţa amonte de acumularea Izvorul Muntelui, pe sectorul Poiana Teiului – Borca - judeţul Suceava. De asemenea, se vor menţine curgerile de năboi pe Bistriţa, acestea putând produce în evoluţia lor variaţii mai importante pe unele sectoare de râu”, a declarat Constantin Drăgănuţă, directorul coordonator al Direcţiei Apelor Siret Bacău.