Ancheta Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava în cutremurătorul caz petrecut, în luna septembrie a anului trecut, la Spitalul Orăşenesc Siret, când o femeie internată pentru probleme cu tensiunea a născut un copil în WC, fără ca medicii care au investigat-o să-şi fi dat seama că pacienta era gravidă în luna a noua, s-a finalizat cu o simplă atenţionare şi o sancţiune uşoară, respectiv mustrare, pentru doctorii care s-au ocupat de caz.
Rezultatele anchetei au fost date publicităţii ieri, de responsabili de la CJM, care au arătat că radiologul Viorica Olariu nu a depistat sarcina la ecograf deoarece aparatul era foarte vechi, iar pacienta obeză, în timp ce ginecologul Lucian Cozaciuc nu avea suficientă experienţă profesională, fapt ce l-a făcut să se bazeze prea mult pe istoricul prezentat la consult de bolnavă.
Explicaţiile Colegiului Medicilor vizavi de măsurile dispuse
„Radiologul avea un ecograf primit imediat după Revoluţie, din ajutoare, şi chiar a fost sfătuit să nu-l mai utilizeze pentru a evita anumite erori pe viitor. În plus, pacienta avea o greutate de 141 kg la doar 1,60 m înălţime, iar stratul de grăsime nu a permis o investigaţie corectă. În această situaţie, medicul ar fi trebuit să scrie în fişă că nu a reuşit să vadă exact despre ce era vorba şi atunci nu ar mai fi avut probleme. Pe de altă parte, ginecologul, având doar cinci ani de când practica meseria, a mers pe încredere şi s-a luat după anamneza pacientei, adică istoricul bolii”, au explicat reprezentanţii CJM raţiunile care au stat la baza măsurilor luate în acest caz.
Elena Prelipcean, în vârstă de 43 de ani, din Siret, mamă a patru copii, a fost internată anul trecut, în septembrie, în spitalul orăşenesc din localitate, pentru tratarea hipertensiunii arteriale. În plină noapte, ea a născut un copil, care a fost găsit mort în toaleta de pe holul spitalului. Femeia susţine că nu ştia că este însărcinată şi nici măcar nu şi-a dat seama că a avortat copilul în WC. La un control efectuat în spital, înainte ca femeia să nască, ginecologul Lucian Cozaciuc şi radiologul Viorica Olariu, care au investigat-o, nu au descoperit sarcina. Pruncul găsit într-una din toaletele unităţii sanitare era un băieţel de 2,9 kg, născut la termen şi care, după ce a fost adus pe lume, a sângerat prin cordonul ombilical până a murit.
Măsurile pe care le poate lua Colegiul Medicilor
Atenţionarea medicilor nu constituie o sancţiune, ci doar o punere în vedere, adică o sfătuire a doctorului de a adopta o anumită conduită pe viitor, pentru evitarea ajungerii în situaţii similare, Colegiul neconsiderând că a fost vorba de o eroare profesională.
Mustrarea constituie prima sancţiune prevăzută de lege, ca şi gravitate, şi îi întârzie medicului accesul la funcţii mai înalte, în condiţiile în care acestuia i se retrage un număr de 50 de puncte din totalul celor obţinute prin participarea la activitatea ştiinţifică, lucru care înseamnă că va trebui să le recupereze dacă vrea să-şi poată continua procesul de ascensiune în carieră.
Avertismentul este a doua sancţiune prevăzută de lege ca şi gravitate şi presupune retragerea unui număr de 100 de puncte.
(29 ian 2010, 13:20:16
Ce fel de doctor e ala cu 5 ani de experienta da ce vrea 100 de ani ca sa fie expert?
Halal sistem pe cine crede ca prosteste cocina de porci al colegiul medicilor care-s toti mana-n mana.
Orice doctor, la u.p.u. (unitate de primire a urgentelor), sau la internare, persoanele de sex feminin care sunt la ciclu menstrual, li se face anamneza uzuala, banala de care acesti doctori cred ca erau in chef la ora cand se preda anamneza unui pacient ce cuprinde.
Doamna, domnisoara cand ati avut ultima data ciclu menstural?
De la aceasta banala intrebare isi dadeau seama daca era sau nu insarcinata....
..............................