Un proiect de hotărâre care ar fi dat mână liberă poliţiştilor comunitari să-i amendeze pe suceveni chiar şi numai pentru că au dat drumul câinelui să se plimbe prin curtea propriei case a stârnit discuţii aprinse în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava.
Proiectul, care oferea puteri sporite Poliţiei Comunitare, într-o serie de situaţii destul de des întâlnite, a fost criticat de unii consilieri locali pentru exprimarea ambiguă, deficitară, cât şi pentru o serie de idei promovate prin această decizie cu putere de lege.
Social democratul Virginel Iordache a fost cel care a atras primul atenţia asupra unui articol problematic, care spune că este interzisă şi va fi sancţionată “deţinerea animalelor şi păsărilor în clădiri cu mai multe apartamente, cu excepţia animalelor de companie ce posedă carnet veterinar de sănătate, dar nu mai mult de două exemplare adult din aceeaşi specie, şi a păsărilor de colivie”.
Atât el, cât şi colegul său de partid Ovidiu Donţu au demonstrat că propunerea are mai multe puncte slabe, în sensul că tot permite unora să facă o adevărată grădină zoologică în casă, păstrând câte două exemplare dintr-o specie, iar, pe de altă parte, poate fi interpretată absurd de unii, care se vor grăbi să îşi reclame vecinii chiar şi când le fată căţeaua.
Crescătoriile de animale din apartamente, principalele vizate
Drept răspuns, primarul Ion Lungu le-a amintit de cazuri concrete, în care în apartamentele unor suceveni sunt crescuţi şi câte zece câini, gălăgia şi mirosul deranjând întregul bloc.
“Această măsură a fost cerută de oameni, în urma unor situaţii concrete. Oamenii vin şi fac reclamaţii, iar noi nu putem face nimic, pentru că nu avem reglementări în acest sens. Sunt şi o mulţime de cazuri concrete în care diverse persoane cresc câini de rasă în apartamente, să scoată bani din ei”, a precizat Lungu.
Amenzile prevăzute pentru astfel de situaţii sunt cuprinse între 100 – 500 lei la persoane fizice şi 1000 – 2000 de lei la persoane juridice.
Un argument în plus, pentru adoptarea acestui proiect, l-a adus şi viceprimarul Lucian Harşovschi:
“Avem o mulţime de cereri să luăm măsuri concrete în această privinţă. Aproape la toate şedinţele de asociaţie la care am participat s-a pus această problemă, a animalelor crescute în apartamente, în număr mare. În unele asociaţii, au rezolvat problema direct prin asociaţie, pentru că au impus ca pentru animalele de companie să plătească întreţinere la fel ca pentru un om, şi atunci unii au renunţat să mai ţină câte zece câini în casă, au rămas doar cu unul”.
Câinii de pază, doar pe post de bibelou
O altă măsură prevăzută în respectivul proiect de hotărâre este de amendare a celor care împiedică oamenii primăriei să ridice câinii vagabonzi, cu sume cuprinse între 200 şi 1000 de lei. Dacă această măsură a fost dezaprobată puternic de Doiniţa Cocriş, ales local, dar şi reprezentant al unei asociaţii de protecţie a animalelor, o altă măsură, care interzice sucevenilor să lase câinii lor liberi în propria curte, a stârnit râsul altor consilieri, care au caracterizat propunerea ca fiind de-a dreptul hilară. Situaţia respectivă este cu atât mai ciudată cu cât străzile sunt pline de câini comunitari, care nu ascultă de nimeni şi pot muşca pe neaşteptate, în vreme ce câinii de curte, care au rolul de a proteja proprietatea, ar urma să fie ţinuţi din scurt, cu lanţul, ca nu cumva să-i deranjeze pe cei care vor să dea o spargere ori să fure ceva din curte.
În faţa argumentelor ridicate de consilieri, primarul Ion Lungu a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi, fără a renunţa la aceste măsuri, cerute de populaţie în urma unor cazuri concrete. Acesta a precizat că proiectul va fi rediscutat în şedinţa din februarie, după ce îi vor fi aduse îmbunătăţiri.
(29 ian 2010, 11:56:51