Temperaturile scăzute din ultimele zile au fost cu greu suportate de către oamenii fără un acoperiş deasupra capului, care au suferit degerături şi hipotermie. Numai marţi după-amiază, la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Suceava au ajuns şapte persoane care trăiesc pe străzi şi pentru care internarea peste noapte a reprezentat soluţia salvatoare, în condiţiile în care frigul şi foamea au devenit de neîndurat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberiu Brădăţan, ieri dimineaţă, după ce s-a luat legătura cu autorităţile, boschetarii care nu puneau probleme deosebite de sănătate au fost redirijaţi către adăposturile special amenajate, ceilalţi rămânând în continuare în spital pentru îngrijiri medicale.
Oamenii străzii, cazaţi şi în centrele medico-sociale din judeţ
La rândul său, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a arătat că, în zilele cu temperaturi scăzute, oamenii străzii pot beneficia de adăpost în baza unui protocol încheiat la nivel teritorial cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, adăugând că cei fără casă pot fi preluaţi şi de centrele medico-sociale din judeţ.
În judeţul Suceava astfel de unităţi, care se adresează persoanelor cu probleme sociale, fiecare cu câte 20 – 25 de paturi, funcţionează la Dumbrăveni, Zvoriştea, Broşteni, Vicovu de Sus şi Mălini.
„Unele centre primesc cazuri doar din zonă, în timp ce altele din tot judeţul, depinde de consiliile locale. Noi vom discuta cu cei din Consiliul Judeţean, pentru că nu se poate ca unele unităţi să impună restricţii, iar altele nu. La aceste centre este o problemă privind finanţarea, deoarece banii pentru medicamente, materiale sanitare şi salariile medicilor se primesc de la minister, în timp ce lefurile personalului auxiliar, întreţinerea şi hrana sunt asigurate de consiliile locale. În cazul în care Consiliul Judeţean va da mai mulţi bani pentru centre, acestea ar trebui să se primească cazuri din tot judeţul”, a precizat Lăzăreanu.
Majoritatea spitalelor din judeţ, transformate în adăpost de noapte
Şeful DSP a precizat că toate centrele medico-sociale au angajaţi medici şi personal sanitar, iar cele din Mălini, Zvoriştea şi Vicov oferă chiar condiţii mai bune ca în unele spitale, fiind foarte bine gospodărite.
Unitatea medico-socială care nu acceptă să găzduiască decât persoane din zonă este cea din Zvoriştea, pe considerentul că banii sunt asiguraţi de consiliul local doar pentru oamenii din comună.
Marţi, oameni fără adăpost au fost internaţi şi la Centrul de Primire Urgenţă al Spitalului Municipal Rădăuţi, dar şi la Centrul de Primire Urgenţă al Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, fiecare unitate înregistrând câte un caz de acest gen. De asemenea, au fost asistate medical alte patru persoane reprezentând cazuri sociale, dintre care trei la camera de gardă a Spitalului Municipal Fălticeni şi una la camera de gardă a Spitalului Câmpulung Moldovenesc.