Două persoane din judeţ au ajuns marţi la Spitalul Municipal Rădăuţi cu degerături provocate de frig. Aşa a informat ieri conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, arătând că cele două cazuri au fost înregistrate la o femeie de 77 ani, din satul Ţibeni, internată în secţia Diabet, şi la un bărbat de 37 ani, din comuna Arbore, internat în secţia Chirurgie.
Degerăturile sunt definite de specialişti drept înroşirea extremităţilor corpului, adică a mâinilor, picioarelor, nasului şi urechilor, pe fondul expunerii la frig. Medicii disting patru grade de degerături, în funcţie de profunzimea leziunilor provocate de îngheţ. În degerăturile de gradul I, leziunile sunt superficiale, pielea este roşie, inflamată şi poate apărea o descuamare. Degerăturile de gradul II sunt caracterizate printr-o afectare mai profundă, pielea este roşie, inflamată, acoperită cu băşicuţe pline cu un lichid transparent.
În degerăturile de gradul III, zona afectată este foarte umflată, are o culoare gri-albăstruie, băşicuţele specifice sunt pline cu un lichid roşu închis, iar în câteva zile se pot instala cangrena şi necroza. Cel mai grav tip de degerături, cel de gradul IV, se caracterizează prin afectarea muşchilor, a tendoanelor şi a oaselor. În acest tip de degerătură, necroza şi cangrena se instalează în decurs de câteva ore.