Doi frăţiori abia ajunşi la vârsta şcolară, Lucian Bârsan şi Marcel Moloce, au fost găsiţi locuind în condiţii incredibile în comuna suceveană Vama şi au fost efectiv salvaţi de la îngheţ, marţi după-amiază, în urma intervenţiei primăriei din localitate. Autorităţile locale au reuşit să îi adăpostească temporar, dar rezolvarea pentru viitor a situaţiei lor dificile este destul de complicată.
Primarul comunei, Nicolai Baltag, ne-a relatat că i-a găsit pe cei doi băieţei locuind la grămadă cu patru adulţi, într-o construcţie neterminată.
“Acolo, într-un fel de căsuţă în construcţie, era o îngrăditură care se voia cameră. Totul e din scânduri printre care poţi scoate palma afară, fără tencuială, fără izolaţii, fără nimic. Soba pe care o au acolo nu avea cum să facă faţă şi, din câte am aflat de la ei, se hrăneau cu cartofi, cu orez şi cu laptele pe care îl aduce din milă cineva din vecini. Copiii, părinţii, mama unuia dintre părinţi şi concubinul acestei bunici se manifestau acolo tot timpul, în aceeaşi cameră de vreo 12 metri pătrati. Având în vedere şi perioada asta foarte friguroasă, am decis că trebuie să scoatem de urgenţă copiii din acel mediu şi să găsim o soluţie rezonabilă pentru ei. Sunt nişte copilaşi isteţi, mergeau la şcoală la Molid şi ar trebui să vedeţi ce frumos scriu...Trebuie să îi ajutăm, este mare păcat să sufere aceşti copii”, ne-a explicat primarul Baltag.
Fără acte
Situaţia familiei este însă destul de complicată, pentru că, în afara unui livret de familie, adulţii au susţinut permanent că nu au acte, pentru că le-ar fi fost reţinute de autorităţile din Câmpulung Moldovenesc, în vederea întocmirii unor buletine de identitate.
Mama copiilor, Carmen Zamfira Bârsan, ne-a povestit că este de loc din Calafindeşti, că nu a lucrat în viaţa ei decât timp de două luni, la un moment dat, în Italia, iar la Vama ar fi ajuns “după bărbat, că el e de aici”. Prima care a ajuns în comună se pare că a fost bunica, care trăieşte cu un localnic de mulţi ani, iar familia tânără ar fi venit ulterior, acum doi ani. După ce au stat o vreme într-un bordei, în august anul trecut au avut ghinionul ca acesta să ia foc. Nu numai că au rămas pe drumuri şi au trebuit să se mute cu bătrânii în locuinţa improvizată, dar femeia spune că acum tatăl copiilor este considerat şi dator la proprietarul bordeiului pentru pagubă, aşa că trebuie să muncească pentru acel om, ca să plătească nenorocirea.
Singura lor sursă de venit o reprezintă sumele pe care le adună tatăl copiilor muncind cu ziua, cu un cal, la pădure, pentru diverse persoane. Femeia spune că nu au putut să îşi ia vreo slujbă legală tocmai pentru că nu au acte. Din acelaşi motiv, dar şi pentru că niciodată nu comunicat în ce situaţie se află, nici primăria locală nu le-a putut acorda deocamdată ajutor social.
Copiii, internaţi la un centru specializat
Ca primă măsură de ocrotire, primarul vămean a dispus ca marţi seară copiii şi mama lor să fie cazaţi la etajul dispensarului medical din localitate, unde li s-au oferit căldură, alimente, iar cei mici au fost pe deplin fericiţi pentru că au avut la dispoziţie un televizor.
Deşi iniţial tatăl s-a opus, miercuri dimineaţă autorităţile locale au reuşit să obţină acceptul ambilor părinţi pentru ocrotirea temporară a copiilor într-o instituţie specializată.
“Au înţeles că este important să fie copiii în siguranţă şi să aibă căldură, mâncare şi condiţii pentru a învăţa. Vă mărturisesc că am fost impresionat de reacţia copiilor. De obicei, un copil e trist când e despărţit de părinţi, dar ei, când i-am întrebat dacă vor să plece, au sărit în sus de bucurie şi mă rugau să îi duc unde e cald şi este televizor. Sunt om în toată firea, dar abia îmi ţineam lacrimile. Acum se află amândoi la un centru specializat din Suceava, unde vor rămâne pe perioada iernii. Este o măsură temporară, până ce vom putea ajuta părinţii să aibă un venit şi nişte condiţii de viaţă mai decente şi până ne lămurim de ce nu au acte”, a adăugat primarul vămean.
(28 ian 2010, 13:04:42
Frumos ar fi ca in vara sa aflam ca autoritatile locale si judetene(mai sus la Guvern nu indraznesc sa sper)s-au sesizat ,insa nu s-au oprit aici;
Au pus mana de la mana,si impreuna cu localnicii au construit o casa(de lemn,cu o camera,etc)unde nu intra frigul si pot trai cei 2 copilasi,alaturi de parintii lor;